Pomagao Rusima da osvoje Černobilj; Pobegao iz elektrane i nije je zaštitio?

Optužen da je pomogao Rusima da osvoje Černobilj.

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 19.05.2022.

08:49

Pomagao Rusima da osvoje Černobilj; Pobegao iz elektrane i nije je zaštitio?
EPA/EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinske vlasti uhapsile su zamenika direktora nekadašnje nuklearne elektrane u Černobilju zbog sumnje da je napustio svoje radno mesto i sarađivao sa ruskim snagama kako bi im omogućio zauzimanje postrojenje krajem februara.

To je danas objavio ukrajinski Državni istražni ured.

Kako se navodi u saopštenju, reč je o vojniku koji je bez dopuštenja napustio mesto službe i sakrio se u Zakarpatskoj oblasti.

"Vojnik je pobegao iz elektrane i nije pružio fizičku zaštitu objekta iako je to direktno spadalo u njegove operativne odgovornosti. Osim toga službenici DBR-a istražuju moguću umešanost funkcionera u subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine. Konkretno se utvrđuje je li pomogao ruskoj vojsci da okupira Černobilj krajem februara", navodi se u saopštenju.

Policija je pretražila upravne prostorije nuklearne elektrane Černobilj i prebivalište muškarca osumnjičenog za izdaju. Zaplenila je i određene dokumente. Istražitelji su takođe ispitali svedoke i černobiljske službenike te izvršili forenzičko-psihološko ispitivanje.

Nuklearna elektrana u Černobilju bila je pod okupacijom od početka invazije, a Rusi su se u međuvremenu povukli.

Funkcioner iz Černobilja navodno je uhapšen još u martu, ali je informacija tek danas objavljena. Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: