BN objavio: Dodik zabio nož u leđa Srbiji

Predsednik PDP Branislav Borenović kaže da su besmisleni Dodikovi pokušaji da izbegne ličnu odgovornost za činjenicu da je BiH uvela sankcije Rusiji.

Izvor: BN

Četvrtak, 19.05.2022.

12:35

BN objavio: Dodik zabio nož u leđa Srbiji
EPA/FEHIM DEMIR

Borenović smatra da u ovom slučaju postoji Dodikova jasna i lična i politička odgovornost, jer je saglasnost za pridruživanje BiH sankcijama Saveta EU protiv Rusije data od strane diplomata BiH u Briselu, a na osnovu instrukcije iz Predsedništva BiH.

"Nema nikakve dileme da je Dodik bio upoznat sa ovim činjenicama, ali da je svesno propustio da reaguje. Naime, teoretski je moguće da je neko poslao instrukciju bez njegovog znanja, ali u tom slučaju Dodik bi onda reagovao nakon prvog seta sankcija protiv Rusije kojima se BiH pridružila, a to se desilo već 25. februara ove godine", kazao je Borenović.

Ovako, kaže on. imamo situaciju da se BiH 22 puta u periodu od 80 dana pridružuje sankcijama protiv Rusije, a Dodik se oglašava i providno pokušava opravdati oko toga tek kada su opozicija i mediji objavili javnosti kompletan spisak svih sankcija kojima se BiH pridružila.

"Čak šta više, taj dan Dodik se javno pohvalio kako BiH nije i neće uvesti nikakve sankcije Rusiji dok je on u Predsedništvu! On je prosto slagao ljude i ne treba tu puno da se čudimo, jer je to njegov obrazac ponašanja", navodi Borenović.

On podseća da je Dodik imao mehanizam da u Predsedništvu traži izjašnjenje po ovom pitanju i da spreči odlazak takve instrukcije, ali da je on svesno propustio da iskoristi taj mehanizam da bi izbegao pritisak Zapada na sebe lično.

"Dodik se pravi naivan i pokušava da zamijeni teze govoreći kako nema takve odluke Predsedništva BiH. Međutim, stvarnost je da je on imao otvorenu mogućnost kao član Predsedništva BiH koje je nadležno za spoljnu politiku da spriječi takvo izjašnjavanje Misije BiH i da je svesno odlučio da to ne uradi. Dakle, ne radi se ovde o tome da li je Predsedništvo BiH nešto odlučilo, nego o tome šta Dodik nije uradio, a mogao je", ističe Borenović.

Ovo je tipičan primer kako strateška pitanja postaju kolateralna šteta Dodikove lične pozicije koja je ugrožena zbog korupcije, jer on zbog takve pozicije nema kapacitet da brani legitimne političke stavove i onda se povlači na ovakav način.

"Istovremeno, ovde smo svi zanemarili koliku je štetu Dodik napravio Srbiji i njenoj poziciji ovakvim postupanjem. Strateški je interes srpskog naroda bio da BiH ima usaglašenu poziciju sa Srbijom po ovom pitanju i da na taj način ne ostavimo Srbiju usamljenu u svetskim forumima. Dodik je, da bi izbegao otvaranje ličnih problema sa Zapadom i svog ličnog interesa, taj strateški interes srušio i ostavio Srbiju i Aleksandra Vučića same na poziciji koja, realno govoreći, prati dominantno raspoloženje u srpskom narodu", ističe Borenović.

Lider PDP na kraju zaključuje da je Dodik time oslabio poziciju Srbije i otežao joj političku borbu da sačuva principijelnu poziciju neuvođenja sankcija Rusiji, a poznato je koliki značaj ima Rusija u pitanjima statusa Кosova i Metohije i energetske bezbednosti Srbije.

Podsetimo da se BiH krajem aprila pridružila zemljama koje su uvele sankcije Rusiji, a da je Dodik sve dok to nije otkriveno u javnosti skoro svakodnevno ponavljao kako on neće dozvoliti da BiH uvede sankcije Rusiji.

Srbija je jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji i zbog toga trpi velike pritiske, kao i zbog KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: