Liturgija pomirenja; Patrijarh: "Bog nas je pogledao"; Stefan; Nadamo se autokefalnosti FOTO/VIDEO

U Hramu Svetog Save jutros je služena liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.05.2022.

07:21

Liturgija pomirenja; Patrijarh:
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ovim činom se posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

U Hramu na Vračaru, iako je radni dan, okupio se veliki broj vernika.

SPC je ranije najavila da će liturgijom pomirenja biti ponovo uspostavljeno liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve, u skladu sa odlukom Sabora SPC.

Patrijarh Spske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas, na liturgiji pomirenja sa makedonskom crkvom, da je posle 55 godina zaceljena duboka i bolna rana raskola sa tom crkvom i da je ovo veliki dan i čudo Božije.

"Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu", rekao je Porfirije u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde je služio liturgiju pomirenja zajedno sa arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom i arhijerejima obe crkve.

Patrijarh je istakao da je raskol sa braćom iz Severne Makedonije trajao 55 godina i da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zaceli.

"Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljeno i to je čudo Božije i dar Božiji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božija, najčcešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi", istakao je Porfirije.

Kaže da je sada naša radost neizmerna i izraz ljubavi Božije.

"Evo ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije - srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božiju", kazao je poglavar SPC.

Složili smo se u razgovorima da naše delovanje bude obrnuta piramida i da narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu, naveo je Porfirije.

"Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu", poručio je Porfirije, nakon čega je otpevana pesma "Mnogaja ljeta".

Stefan: Kanonsko jedinstvo sa SPC, nadamo se i autokefalnosti

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan rekao je, u Hramu Svetog Save na liturgiji pomirenja, da je danas uspostavljeno kanonsko jedinstvo sa SPC i da se nada da će Sabor SPC do kraja svog zasedanja doneti i odluku o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.

Arhiepiskop Stefan je zahvalio SPC za darovanu ljubav i obnovu makedonske crkve.

"Zablagodarimo na neizmernoj radosti, došlo je vreme da se završi stradanje za pravoslavni makedonski narod i Makedonsku pravoslavnu ckrvu - Ohridsku arhiepiskopiju", rekao je Stefan. Istakao je da je postignuto kanonsko opštenje dve sestrinske crkve i da je Sabor SPC doneo odluku o tome, nekoliko dana nakon odluke Vaseljenske patrijašije. Putem jedinstva sa svima za konačno rešavanje svog statusa i autokefalnosti, još danas smo doživeli punu radost i još od vas, vaša svetosti Porfirije, da doživimo, da višedecenijsku tugu pretvorite u radost, rekao je Stefan. Kazao je da će makedonska crkva produžiti put koji vodi za mir i konačno rešavanje autokefalnosti te crkve. MPC-OA veruje da će doživeti radost odlukom vaše svetosti i arhijereja SPC na ovom Saboru, dodao je Stefan.

Poručio je da veruje da će jedinstvo SPC i makedonske crkve trajati mnogo godina i da je potvrda dobre volje upravo današnja zajednička liturgija.

"Ovim današnjim činom je potvrdjena ljubav dve sestrinske crkve", naveo je Stefan na kraju.
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
Patrijarh Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita Makedonske pravoslavne crkve i poželeo im dobrodošlicu.

"Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!", napisao je tim povodom patrijarh Porfirije na Instagramu uz video susreta.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
Srpska pravoslavna crkva je u ponedeljak saopštila da obnavlja kanonsko jedinstvo sa Makedonskom crkveno-ohridskom arhiepiskopijom i priznaje njen status najšire autonomije.

Patrijarh srpski Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu poglavara Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: