Mišel i Vučić se obratili medijima; Vučić: Naš cilj je punopravno članstvo u EU VIDEO/FOTO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike počeo je u 16 sati.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Nakon sastanka, dvojica zvaničnika su se obratili medijima.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je da je srećan što je ugostio Mišela i da je to veoma značajno za nas.

"Poseta Šarl Mišela je u ovom trenutku veoma značajna za našu budućnost. Predsedniku Mišelu sam zahvalan jer je uvek spreman da čuje argumente srpske strane, i zato što je uvek pokazivao želju da Zapadni Balkan brže ide ka EU", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je tokom sastanka istakao da mu je cilj Srbija na evropskom putu.

"To nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma. Ja ću da odgovorim onome od čega svi beže, i mene nije ni malo sramota da kažem koliko je značanjna saradnja sa EU. 31 milijardu evra iznosi robna razmena koju smo imali prošle godine", istakao je Vučić.

Istakao je da se govorilo o regionu i o tome da se sačuva mir i stabilnost, ali i o dijalogu Beograda i Prištine.

"Predsednik Mišel nam je ukazao kako da nastavimo reforme. Mi smo uvek opredeljeni i spremni za dijalog", rekao je on.

On je naveo da mu je Mišel rekao da bi Srbija trebalo da radi na vladavini prava, i rekao da je razumeo sve reči brige sa kojom se Šarl Mišel suočava.

"Verujem da uz podršku predsednika Mišela možemo da postignemo velike i važne stvari. Razgovarali smo i energentima i tržištu u Srbiji, i možemo da očekujemo podršku EU po tom pitanju.

Prema njegovim rečima, govorilo se i o sankcijama Rusiji.

"Predsednik Mišel je pokazao izuzetno snažnu želju i očekivanja EU da se Srbija priključi sankcijama Ruskoj Federaciji, ja sam ga upoznao sa našim političkim stavovima."

Na kraju, Vučić je zahvalio Mišelu što je došao u posetu.

"Mi u Srbiji poštujemo sve koji nam dođu, a naročito one koji dođu s dobrim namerama. Hvala na poštovanju koje ste pokazali prema našoj zemlji."

Nakon predsednika Srbije, medijima se obratio i Mišel. On je zahvalio na dobrodošlici i čestitao Vučiću pobedu na izborima.

"Imamo priliku da razmenimo stavove danas sa vama u Beogradu. Ovo šalje snažan signal za saradnju Srbije i EU. Upravo smo posetili naučno-tehnološki park, i pokazali koliko znači kada Evropa uloži u istraživanje. Mi zapravo ulažemo u srpski narod. Zbog toga je EU vodeći investitor. Investiranja su preko 30 miliona na Balkanu, u različitim sektorima", rekao je Mišel.

On je dodao i da će konektor preko Bugarske diversifikovati snabdevanje naše zemlje gasom.

Otkrio je i kada će se održati sastanak 27 lidera EU sa liderima ZB.

"U junu ćemo da organizujemo sastanak 27 lidera EU sa liderima Zapadnog Balkana."

Pitanja novinara

Pročitajte još:

Vučić: "Moramo biti fer prema EU"; Mišel: "Rat dramatično uticao na energetiku"

Na pitanje da pojasni izjavu o stvaranju geopolitičke zajednice, Mišel je rekao da ima dve poruke.

"Potrebno je da otvorimo dodatna poglavlja u pregovorima. Ja sam bio jasan – to bi bio prioritet – da lideri u regionu imaju platformu odmah, kako bismo se odmah uhvatili u koštac sa pitanjima sa kojima se suočavamo", naglasio je Mišel.

On je naveo da usled konflikta u Ukrajini nikad nismo bili pred ovakvim geopolitičkim izazovima.

"Naš cilj je da razgovaramo kako bismo izgradili platformu za lidere, kako bi odlučili, možda na sastancima dva puta godišnje, i da odredimo agendu u budućnosti. Za sve koji žele da se priključe EU, ja mislim da će to nnjima pomoći", rekao je Šarl Mišel i zaključio da je potrebno pronaći snažniju zajedničku ambiciju u cilju bezbednosti, prosperiteta i stabilnosti.

Govoreći o evropskoj geopolitičkoj zajednici, Vučić je rekao da je danas konkretnije razgovarao sa Mišelom, ali je ranije o tome bilo reči i sa Makronom.

"Da budem otvoren, nemam ništa protiv, ne vidim zavereničke teorije. Uvek će biti onih koji će da pronalaze dlaku u jajetu. Nezavisno od situacija, svake godine bismo imali priliku da prisustvujemo velikim samitima 27 lidera i da tamo govorimo."

"Verujem da ćemo se, posle razgovora sa Vladom, tome sa zadovoljstvom prikloniti. Dakle, ovo što je pokrenuo predsednik Mišel trebalo bi značajno da nam pomogne i videćemo na tom samitu 23. juna kada se sastanemo. Meni je važna Srbija", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li pojačano pristupanje Evropi donosi potencijalne probleme, na primer oko Kosova, rekao je da "moramo da budemo fer".

"Moramo da budemo fer prema sebi, odavno smo priznali da želimo da budemo deo EU, da to tražimo, ali takođe je njihov zahtev bilo postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Obavestili smo ljude o tome i mi, i pre nas neki, milion puta. Potrebno je da razgovaramo češće i više, da ne postoje samo komande od strane EU, a sa naše strane mora da postoji da nečemo samo pare, već i da imamo određene obaveze prema EU."

Vučić je još jednom zahvalio predsedniku Saveta Evrope na poseti.

Pročitajte još:

Vučić i Mišel u NTP Beograd – potpisan sporazum; "U prva tri meseca – skoro 600 miliona evra"

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Vučić i Mišel obišli su kompanije u Naučno-tehnološkom parku i potpisali ugovor o zajedničkom projektu.

Nakon potpisivanja ugovora obratila se premijerka Ana Brnabić.

Nakon premijerke, obratio se i Mišel, a posle njega i Vučić.

Proces pristupanja Evropskoj uniji je od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost Srbije i Unije, izjavio je danas u Beogradu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i naveo da je Srbija napravila veliki korak otvaranjem dodatnih poglavlja što je, kako je istakao, ''znak poverenja''.

''Uveren sam da ćemo danas preduzeti korake u pravom smeru zato što osećamo da postoji nešto veće od nas'', poručio je Mišel nakon obilaska Naučno-tehnološkog parka.

Mišel je kazao da su zajednički principi i vrednosti na kojima se zasniva EU – sloboda, vladavina prava i prosperitet, ali da se danas govori o sigurnosti i stabilnosti.

''To je ono što je za nas dovedeno u pitanje, a ako zajedno radimo i idemo u istom smeru imaćemo i istu zajedničku budućnost'', kazao je Mišel.

Naglasio je da Srbija nije samo partner, već i prijatelj EU i izrazio je zadovoljstvo zato što je ponovo u Srbiji i što ima priliku da poseti Naučno-tehnološki park i srpske firme koje su, kako je istakao, deo zajedničke budućnosti EU i Srbije.

''Ovde sam ne samo da bih posetio srpske firme već zato što srpske firme jesu deo naše zajedničke budućnosti, i zbog mogućnost da dalje radimo zajedno, da ubrzamo proces evrointegacija i da granatujemo bolju budućnost svuda na evropskom kontinentu'', rekao je Mišel.

Dodao je da postoji želja i da se pokaže i lična volja da se napravi važan korak u tom pravcu ističući da je proces pristupanja od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost EU i Srbije.

Na početku svog obraćanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je video na dva mesta reči Nikole Tesle koji je rekao "da nema većeg uzbuđenja kada onaj koji je kreator nečega vidi kako se to razvija".

"Mi nikakvu šansu ne bismo imali da sve ovo napravimo da nije podrške EU, ne samo finansijske", rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu