Turska blokirala odluku NATO

Turska je blokirala prvobitnu odluku NATO da obradi zahteve Finske i Švedske za pridruživanje vojnom savezu, javlja FT.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2022.

15:10

Turska blokirala odluku NATO
Tanjug/Turkish Presidency via AP Photo

Tako se dovode u sumnju nade za brzo pristupanje dve nordijske zemlje.

Ambasadori zemalja članica NATO sastali su se u sredu sa ciljem da otvore pregovore o pristupanju istog dana kada su Finska i Švedska podnele svoje prijave, ali je protivljenje Ankare zaustavilo svako glasanje, kaže osoba koja ima direktne informacije o ovom pitanju.

Odlaganje izaziva sumnju da će NATO moći da odobri prvu fazu zahteva Finske i Švedske u roku od jedne ili dve nedelje, kako je rekao generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Takođe postavlja scenu za višednevnu intenzivnu diplomatiju između SAD, Turske, Finske i Švedske po tom pitanju.

Svih 30 postojećih članica Alijanse mora da ratifikuje prijave Finske i Švedske, ali taj proces počinje tek kada odbrambeni savez izda protokol o pristupanju i zvanično pozove dve zemlje da se pridruže.

NATO je odbio da komentariše potez Turske.

Finska i Švedska zvanično su danas podnele zahtev za pridruživanje NATO, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je pozdravio zahtev Finske i Švedske da se pridruže NATO.

"Toplo pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO će povećati našu zajedničku bezbednost", rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dve zemlje sa zahtevom za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: