Drama oko razmene zarobljenika: "Oni su životinje u ljudskom obliku"

Ukrajina je optužila Rusiju za prevaru nakon što je ruski parlament rekao da će povući sporazum o razmeni ratnih zarobljenika za pripadnike ukrajinske vojske.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 18.05.2022.

13:16

Drama oko razmene zarobljenika:
EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Ranije ove nedelje, Moskva je pristala da razmeni stotine pripadnika puka Azov koji su bili u čeličani.

Međutim, ruski parlament je sada najavio da će danas glasati o rezoluciji o 'sprečavanju razmene nacističkih ratnih zločinaca', a pojedini poslanici pozivaju na likvidaciju pripadnika bataljona Azov, piše Dejli mejl.

Ukrajina, s druge strane, kaže da će razmeniti svoje snage za ruske ratne zarobljenike.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar odbacila je pretnje, rekavši da je reč o "unutrašnjoj propagandi", insistirajući da će doći do razmene zarobljenika.

Eksperti su taj potez Rusije nazvali "nepravednim", rekavši da bi to moglo osujetiti pokušaj Ukrajine da oslobodi 600 vojnika, od kojih su neki još u čeličani. Ukrajinska vojska ih je u utorak zatražila da se predaju.

Vladislav Davidzon, ekspert za Rusiju u think tanku Atlantic Council, smatra da bi promena zakona mogla da poremeti svaku razmenu zatvorenika.

Najmanje 250 boraca je evakuisano u ponedeljak, od kojih su neki teško ranjeni. Hana Maliar je rekla da Kijev zna koliko je vojnika još u fabrici, ali ne žele da otkriju taj broj. Iz fabrike je sinoć izašlo i sedam autobusa sa nepoznatim brojem ukrajinskih vojnika. Međutim, svi su prevezeni na ukrajinsku teritoriju pod ruskom kontrolom.

S druge strane, predsednik ruskog parlamenta se u utorak izjasnio protiv razmene svih zarobljenika, misleći pre svega na one iz Mariupolja.

"Nacistički zločinci ne podležu razmeni. Oni su ratni zločinci i moramo učiniti sve da ih privedemo pravdi", rekao je Vjačeslav Volodin tokom plenarne sednice.

Volodin je rekao da Rusija čini sve da ranjenim ukrajinskim zarobljenicima pruži zdravstvenu zaštitu i da prema njima postupa na human način.

"Ali što se tiče nacista, naš stav ostaje čvrst, jer je to jedan od ciljeva specijalne vojne operacije", rekao je on.

"Oni ne zaslužuju da žive"

Poslanik Leonid Slucki, koji je učestvovao u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom, nazvao je evakuisane vojnike "životinjama u ljudskom obliku" i rekao da veruje da treba da budu osuđeni na smrt.

"Oni ne zaslužuju da žive jer su počinili monstruozne zločine protiv čovečnosti", rekao je on.

U sinoćnjem saopštenju, ruski tužioci su obećali da će ispitati ukrajinske borce kako bi ih identifikovali i utvrdili da li su počinili zločine nad civilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: