Signal koji je uzdrmao EU: "Na Kinu gleda kao na partnera, konkurenta i rivala"

U Pacifiku nove varnice između Kine i Evropske unije.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 18.05.2022.

12:20

Signal koji je uzdrmao EU:
Ilustracija: EPA/CAN MEREY

Evropska unija je odlučila da pojača svoju obrambenu strategiju u Indo-pacifičkoj regiji zbog straha od rastuće kineske prisutnosti i zabrinutosti za međunarodni poredak koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu, piše Gardijan.

"Naš moto je sarađivati kad god je to moguće, ali takođe i braniti se kad je to neophodno", kazao je Gabrijel Visentin, posebni izaslanik EU za Indo-pacifički regiju.

"To nije usmereno protiv neke zemlje, već je to način pojačavanja naših kapaciteta i našeg kredibiliteta u smislu obrane naših interesa."

Visentin je rekao da nema dokaza koji bi sugerisali da je rat neizbežan u toj regiji - koja pokriva veliki deo sveta od istočne obale Afrike pa do pacifičkih ostrvskih zemalja - ipak EU je zabrinuta da "multilateralni poredak utemeljen na pravilima neće u potpunosti biti poštovan".

"Cena za kršenje multilateralnog poretka utemeljenog na pravilima je prilično visoka. To je sigurno signal drugima koji možda takođe žele da prekrše multilateralni poredak na tako nasilan način, da znaju s čime će se susresti."

Pretnja u regionu

Kina se smatra najvećom takvom pretnjom u regionu. Visentin kaže kako EU na Kinu gleda kao na "partnera, konkurenta i rivala".

Rastuće zabrinutosti oko kineskog gomilanja vojske u regiji i strateških namera, izašle su na videlo nakon što su u martu procurili detalji sigurnosnog pakta između Kine i Solomonskih ostrva, čime su po strani ostali tradicionalni partneri poput Australije, SAD-a i Novog Zelanda.

Labavo sročen dogovor podigao je uzbunu da bi regionalna stabilnost mogla biti ugrožena, jer bi Kina dobila priliku da rasporedi svoje ratne brodove u Tihom okeanu nekih 2.000 km od obale Australije.

I dok je Francuska rekla da je to "zabrinjavajuće na više nivoa, pogotovo s obzirom na ambiciju Kine da bude regionalni sigurnosni akter", Visentin je oklevao da komentariše smatra li EU to bezbednosnom pretnjom, sve dok ne vidi detalje dogovora te je dodao kako svaka država ima pravo da donosi svoje suverene odluke.

"Naravno, signal koji su poslali sa Solomonskih ostrva jasan je i glasan: EU i ostali moraju da učine."

Sujiro Sem, ambasador EU-a za Pacifik i Solomonska ostrva, kazao je da je dogovor Evropskoj uniji dao do znanja da postoji potreba da bude više prisutna u Pacifičkoj regiji.

"Iskustvo Evropske unije u pitanjima sigurnosti i obrane u Tihom okeanu, vrlo je ograničeno. To je izazov za budućnost, a sigurnosni dogovor između Kine i Solomonskih Ostrva mora biti uzet u obzir u razvoju sigurnosnih i obrambenih aktivnosti EU-a u toj regiji.

"Evropska unija je, tradicionalno, na Pacifiku partner za razvoj. Glavni izazov je pokazati da može biti i nešto drugo, poput strateškog partnera u sigurnosti i obrani."

Strateški kompas

U martu je Evropska unija planirala je da ojača svoju globalnu bezbednost i obrambenu politiku. Taj tzv. Strateški kompas otvara put za poboljšanje sposobnosti Evropske unije da odlučno reaguje u krizama i obrani svoju sigurnost i svoje građane.

"Usvajanje te strategije je još relevantnije nakon što je izbio rat u Ukrajini", kaže Sem.

"Rat u Ukrajini je istorijski trenutak koji doprinosi afirmaciji evropskih ambicija u pitanjima sigurnosti i odbrane."

Intenzivniji bezbednosni plan ne bi uključivao osnivanje vojnih baza, niti razmeštanje vojske ukoliko ne dođe do krize, kazao je Visentin, već sprovođenje vojnih treninga i vežbi na kopnu i moru, jačanje obaveštajnih kapaciteta i prolazak evropskih brodova kroz zone od pomorskog interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: