Erdoganova poruka za NATO: Nema potrebe

Turski predsednik, koji je odmah reagovao na odluke Finske i Švedske da zatraže članstvo u NATO, ponovo se oglasio.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2022.

12:15

Erdoganova poruka za NATO: Nema potrebe
EPA-EFE STR

Erdogan je pozvao sve članice Severnoatlantske alijanse da poštuju stav Turske koja je zabrinuta zbog ulaska te dve zemlje u NATO.

"Ako smo saveznici, onda moramo da poštujemo i podržavamo zabrinutost Ankare za njenu bezbednost, za njene granice. Vidimo da nema takvog odnosa prema nama", poručio je turski lider na sastanku vladajuće stranke, prenosi agencija RIA Novosti.

Turski predsednik kaže da Turska uvek podržava savez, saveznički duh, ali da ne može da pristane na svaki predlog i ne može da pristane na savez sa zemljama koje podržavaju teroriste koji ugrožavaju bezbednost Turske.

U tom kontekstu poručuje da poseta delegacija Finske i Švedske Turskoj, najavljena za ponedeljak, a radi razgovora o članstvu te dve zemlje u NATO, nema smisla i nema potrebe za njom.

"Već sam rekao da ne treba da se muče. Nema potrebe za ovim. Nećemo dva puta napraviti istu grešku", naglasio je turski lider.

Dodao je da Švedska ne može da očekuje od Turske da odobri njeno članstvo u NATO dok joj ne vrati "teroriste". "Tražili smo da nam isporuče 30 terorista, nisu učinili to. Ne isporučujete nam teroriste, a onda očekujete da vas podržimo po pitanju članstva u NATO. Alijansa je bezbednosna organizacija, tako da nećemo dopustiti da ta organizacija bude lišena bezbednosti", pojasnio je Erdogan, preneo je Tass.

Erdogan je u maju rekao, podsetimo, da Turska neće moći da odobri ulazak Finske i Švedske u NATO, dodajući da će njihovim ulaskom Alijansa postati mesto u kom će biti mnogo predstavnika terorista. "Bez uvrede, ali mi ne možemo reći 'da'", poručio je on tada.

A Erdogan zamera dvema nordijskim zemljama da pokazuju popustljivost prema kurdskim pobunjenicima Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turska pored toga zamera Švedskoj što je prekinula svaku prodaju oružja njoj od 2019. godine, kao mera odmazde zbog turske operacije na severu Sirije.

Neki lideri EU izjavljivali su da se nadaju da će uspeti da ubede Erdogana da se predomisli.

Zahtev za pridruživanje u NATO zvanično su predali ambasadori Finske i Švedske generalnom sekretaru Alijanse Stoltenbergu i to jutros.

Nagoveštaji da će to učiniti, iako su te dve zemlje decenijama bile neutralne, počeli su kada i rat u Ukrajini. Inače, da bi neka zemlja postala članica Alijanse, mora da dobije podršku svih 30 članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: