"Dragi Orbane, divimo ti se..."

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik poslao je pismo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu kako bi mu još jednom čestitao na izbornoj pobedi.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2022.

13:10

EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Kako prenosi Klix.ba, Dodik je u tom pismu naveo da je Orbanova pobeda "velika i za Srbe iz Republike Srpske", a takođe je izrazio zadovoljstvo i saglasnost sa Orbanovim stavovima.

Klix.ba, međutim podseća da je Evropu zapanjio stav Orbana o zabrani ulaska migranata iz arapskih zemalja u Mađarsku. Dodik je sada, ističe taj portal, mađarskom premijeru poručio da podržava takav potez i smatra ga ključnim za "budućnost hrišćana".

"Slažem se s tobom da Evropa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na hrišćanskim vrednostima i načelima... Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nehrišćanske vere. Republika Srpska prepoznaje te vrednosti kao svoje i u granicama svojih mogućnosti", napisao je Dodik.

Dodik navodi i da se divi Orbanu upravo jer u srcu Evrope pruža otpor zapadnim stavovima.

"Divimo se tvojoj hrabrosti i odlučnosti da Mađarska pruža podršku multilateralnim organizacijama čiji je član samo u onoj meri u kojoj to ne šteti mađarskom narodu i njegovoj budućnosti", napisao mu je.

Dodik zatim navodi i da se BiH nije svrstala na stranu Ukrajine, što nije tačno piše Kliks. "Zahvaljujući institucijama RS-a, BiH nije uvela sankcije Rusiji niti se svrstala na stranu Ukrajine, ma koliko da saosećamo sa patnjama Ukrajinaca. Smatramo da je najmudrije i najhumanije za nas biti neutralan, biti na strani mira, dijaloga", napisao je Dodik.

Na kraju, istakao je zadovoljstvo zbog toga što je Orban na ceremoniji proglašenja novog mandata, istakao srpski narod kao prijateljski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: