Hrvatska: Moguć bezbednosni problem

Zagreb -- Stabilnost BiH je strateški interes Hrvatske, kaže šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Christian Bruna
EPA-EFE Christian Bruna

On je dodao da je hrvatski narod, kao najmanji u BiH, stešnjen između, kako je naveo, srpskog separatizma i visoko rangiranog bošnjačkog hiperunitarizma u BiH. Kaže i da se posle izbora u BiH, koji su zakazani za 2. oktobar, može pojaviti bezbednosni problem ako Izborni zakon do tada ne bude promenjen.

Grlić Radman je gostovao na Hrvatskom radiju u emisiji "A, sada vlada", gde je govoreći o izjavama predsednika Republike Zorana Milanovića, koji članstvo Finske i Švedske u NATO-u povezuje sa izmenama Izbornog zakona u BiH, rekao da je to ucena i da je reč o dva odvojena procesa.

"Neevropski je da se ucenjuje. Ne možemo tako pomoći hrvatskom narodu, skrećemo pažnju na sebe, postajemo incidentna država i gubimo sve. Za pitanje i položaj hrvatskog naroda najviše se bori (premijer Andrej) Plenković i vlada. Prava hrvatskog naroda se ostvaruju pravnim mehanizmima, političkim i diplomatskim naporima, a ne ucenama", naveo je šef hrvatske diplomatije.

Kazao je i da kada postoji neslaganje unutar zemlje, ne treba izlaziti sa "prljavim vešom". "Predsednik nam sa svojim izjavama ruši reputaciju države na međunarodnoj sceni i pravi političku štetu koja može ugroziti naše nacionalne interese", naveo je Grlić Radman.

Što se članstva Finske i Švedske u NATO tiče, Grlić Radman je rekao da Hrvatska to podržava i da predstavnik Hrvatske pri NATO Mario Nobilo ima uputstvo za prihvatanje njihove aplikacije, a dobiće, kaže, i punomoć za potpisivanje protokola.

"Potom sve zavisi od parlamenata država članica NATO kada će to ratifikovati, a što se sabora tiče, sporazum će biti ratifikovan čim bude dobijen iz Brisela", kaže Grlić Radman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu