Predaja ili evakuacija? Ovako su izvlačili ranjenike iz Azovstala FOTO/VIDEO

Ukrajinska vojska objavila je juče da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog poslednjeg uporišta u Mariupolju, prepuštajući kontrolu grada Rusiji.

Izvor: Jutarnji list, vostok.rs
Podeli
Tanjug/ Dmytro 'Orest' Kozatskyi/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Preš Office via AP
Tanjug/ Dmytro 'Orest' Kozatskyi/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Preš Office via AP

Evakuacija je označila kraj verovatno najduže i najkrvavije bitke u sukobu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je, prema tvrdnjama Ukrajine, ubijeno više desetina hiljada ljudi.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila nedeljama su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstal, a u ponedeljak je 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo postrojenje.

"Garnizon Mariupolj ispunio je svoj borbeni zadatak. Vrhovno vojno zapovedništvo naredilo je zapovednicima trupa stacioniranih u Azovstalu da spase živote ljudstva... Branioci Mariupolja su heroji našeg vremena", navedeno je saopštenju Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija, prenosi Jutarnji.

Zamenica ukrajinskog ministra obrane Ana Malijar rekla je da su 53 teško povređena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuisano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Kako prenosi Vostok.rs, veliki deo njih su pripadnici neonacističkog puka "Azov".

Vojne uniforme grupe imaju nacističke oznake, a njeni članovi su fotografisani sa tetovažama simbola kao što je kukasti krst.

Njegov prvi komandant, Andrej Bilecki, rekao je da veruje da je misija Ukrajine da "povede bele rase sveta u poslednjem krstaškom ratu... protiv Untermenšena (inferiornih ljudi) predvođenih semitima".

Prva faza predaje završena je noćas – 264 vojnika su napustila "Azovstalj". Sada se u bolnici u Novoazovsku nalaze 53 ranjena vojnika, a u Jelenovki 211 vojnika, u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ruski izvori procenjuju da je oko 2.200 ljudi zarobljeno u podrumima ogromnog kompleksa "Azovstalj". Lokacija je se prostire na 11 kvadratnih kilometara, a njeni podzemni delovi su napravljeni da izdrže nuklearni napad.

Prema rečima zamenika ministra odbrane Ukrajine Ane Maljar i Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, oni koji se predaju biće razmenjeni za ruske ratne zarobljenike koje je zarobio Kijev.

Međutim, uslovi razmene još nisu doneti. Moskva još nije dala nikakva javna saopštenja o razmeni.

U međuvremenu, ukrajinska strana je pokušala da izbegne upotrebu izraza "predaja". Nakon što poslednji ukrajinski vojnik napusti "Azovstalj", bitka za Mariupolj će biti praktično završena i Rusija će steći potpunu kontrolu nad strateški vitalnim gradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu