Panika, panika - šta ako pobedi Ukrajina?

Nakon nedelja provedenih u brizi oko toga šta će biti ako Rusija "pregazi" Ukrajinu, zapadnoevropski zvaničnici sada su zabrinuti- šta ako Ukrajina pobedi?

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 17.05.2022.

08:30

Panika, panika - šta ako pobedi Ukrajina?
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Kako piše portal Politiko, nedavni uspesi Ukrajine u potiskivanju ruskih snaga s dela okupiranih teritorija podstakao je evropske čelnike, od Francuske preko Nemačke do Italije, da zaključe kako je nekada nezamisliva ukrajinska pobeda sada realna mogućnost.

Čak i u trenucima dok evropski zvaničnici javno saosećaju s ukrajinskom borbom, oni takođe strahuju da bi ono što je francuski predsednik Emanuel Makron prošle sedmice nazvao "ponižavanjem" Rusije, moglo da stvori sasvim novi niz problema, smatraju zapadni političati i analitičari.

Jedna od njihovih briga je da bi ukrajinska pobeda mogla destabilizovati Rusiju, čineći je tako još nepredvidljivijom i pomičući normalizaciju energetskih veza još dalje izvan dometa. Zato neke zapadnoevropske zemlje tiho zagovaraju rešenje sukoba koje će Moskvi "sačuvati obraz", čak i ako bi to Ukrajinu koštalo dela teritorije.

Makron je takođe izjavio da će Evropa nakon postizanja mira morati da izgradi "nove ravnoteže sigurnosti" - što je fraza koja pali alarm u zemljama srednje i istočne Evrope, gde se ona smatra kodom za nagrađivanje Putina rečima u vezi onoga što se događa na njihovoj teritoriji.

I nemački kancelar je "odsvirao" sličnu notu tokom dugog telefonskog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u petak. Nakon razgovora, Šolc je na Tviteru rekao da je pokrenuo stvar na tri tačke s Putinom, od kojih je prva da "u Ukrajini mora doći do prekida vatre što je pre moguće".

Zahteva da Rusija odmah odstupi i povuče sve svoje snage s ukrajinske teritorije nije bilo među tim tačkama. U intervjuu tokom vikenda za nemačku novinsku kuću T-Online, Šolc - koji je odložio slanje teškog naoružanja u Ukrajinu - rekao je da će Nemačka nastaviti da podržava sankcije protiv Rusije, ponovivši svoj poziv na diplomatsko rešenje.

Nakon sastanka s američkim predsednikom italijanski premijer Mario Dragi takođe je izjavio da je vreme da se počne razmišljati o mirovnom sporazumu.

Čak i dok naglašavaju svoju podršku Ukrajini, činjenica da su čelnici tri najveće zemlje EU usvojili gotovo identične tačke razgovora o mirovnim pregovorima upravo u trenutku kada Kijev ima prednost u borbi, ukazuje na to da trojac pokušava da izvrši pritisak na ukrajinske čelnike da pristanu na pregovore.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pak, za sada ne govori o tim stvarima na taj način. "Mi želimo da ruska vojska napusti našu zemlju - mi nismo na ruskom tlu", rekao je Zelenski u intervjuu za italijanski javni servis RAI u četvrtak. "Nećemo pomoći Putinu da sačuva obraz plaćajući to našom teritorijom. To bi bilo nepravedno".

Macron "uzaludno" traži "izlaz za Rusiju", dodao je Zelenski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: