"Počelo je" FOTO/VIDEO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je putem video obraćanja da je počela evakuacija ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstalj u Marijupolju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/ Dmytro 'Orest' Kozatskyi/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office via AP
Tanjug/ Dmytro 'Orest' Kozatskyi/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office via AP

Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite OVDE.

"Nadamo se da ćemo moći da spasimo živote naših momaka. Među njima i onih koji su ozbiljno povređeni i potrebna im je medicinska pomoć. Posao na tome da se vrate kućama uveliko traje, ali je to vrlo delikatno i potrebno je vreme", kazao je Zelenski, preneo je TAS S.

Ukrajinski puk koji je dugo branio čeličanu kao poslednje uporište Ukrajine u Mariupolju, proglasio je svoju misiju završenom u ponedeljak, nakon što je više od 260 boraca, uključujući neke teško ranjene, evakuisano i odvedeno u oblasti pod kontrolom Rusije.

Zelenski je dodao da je evakuacija "na teritorije koje drze separatisti" urađena sa ciljem da se spasu životi boraca koji su nedeljama odolevali ruskim napadima u lavirintu podzemnih prolaza ispod Azovstalja.

"Ukrajini je potrebno na njeni heroji budu živi, to je naš princip", dodao je on.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su 53 teško ranjena vojnika prebačena u medicinski objekat u Novoazovsku, a da je 211 boraca humanitarnim koridorom evakuisano u Jelenovku, preneo je Ukrinform.

"Želim da istaknem da su Ukrajini potrebni živi ukrajinski heroji. Ovo je naš princip. Mislim da će svaki čovek razumeti ove reči", rekao je Zelenski u video obraćanju.

On je dodao da se nada da će zahvaljujući akcijama ukrajinske vojske - Oružanih snaga, obaveštajnih službi, kao i pregovaračkog tima, Međunarodnog Komitet Crvenog krsta i UN, životi ukrajinskih momaka biti spaseni, objavila je Ukrajinska pravda.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je postignut dogovor o evakuaciji ranjenih ukrajinskih vojnika iz blokirane fabrike Azovstal u Mariupolju.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su vojnici kojih brane Azovstalj ispunili svoj zadatak, preneo je Rojters.

"Vrhovna komanda naložila je komandantima jedinica stacioniranim u Azovstalju da sačuvaju živote ljudstva. Nastavljaju se napori na spasavanju branilaca koji su ostali u Azovstalju", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Rusko Ministarsvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je postignut sporazum da se evakuišu ranjeni ukrajinski vojnici iz "Azovstalja", zbog čega su otvoreni humanitarni koridori samo u ovu svrhu.

Ministarstvo je dodalo da je proglašen prekid vatre u okolnim oblastima oko čeličane i da je humanitarni koridor otvoren da se pruži izlaz ranjenim ukrajinskim vojnicima, kako bi mogli da se prebace u bolnicu u Novoazovsku, koji se nalazi u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Pre toga, ukrajinska strana je navela da su 53 teško ranjena ukrajinska vojnika evakuisana 16. maja iz Azovstalja u Novoazovsk, dok je još 211 ukrajinskih trupa evakuisano u grad Jelenovka, takođe u DPR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu