"Brine me, tzv. Kosovo i Srbija idu ka zamrznutom konfliktu poput Kipra"

Profesor međunarodnih odnosa na Oksfordskom univerzitetu Ričard Kaplan izjavio je da ne vidi opasnost da se rat u Ukrajini proširi na tzv. Kosovo.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Depositphotos/Yarr65
Foto: Depositphotos/Yarr65

On međutim, dodaje da je zabrinut da tzv. Kosovo i Srbija idu ka zamrznutom konfliktu, poput Kipra, koji traje u nedogled, prenosi Gazeta ekspres.

Kaplan je rekao da su između tzv. Kosova i Ukrajine tri zemlje NATO - Bugarska, Rumunija i Mađarska i da bi njih snažno branile sve države članice NATO ako bi se rat proširio na njihove teritorije.

"Štaviše, ne izgleda da Rusija pobeđuje u Ukrajini. Sasvim suprotno. I pored komentara da Rusija ima interes da napadne Kosovo (i Bosnu i Hercegovinu) preko Srbije i Republike Srpske, ne mislim da postoji ozbiljan rizik", navodi Kaplan u intervjuu za Gazetu ekspres, a prenosi portal Kosovo online.

Povodom normalizacije odnosa tzv. Kosova i Srbije, Kaplan je naveo da, s obzirom na to da je tzv. Кosovo tek podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, čemu se Srbija protivi, možda nije pravi trenutak za bilo kakav značajniji diplomatski razvoj u odnosima između Beograda i Prištine.

"Očekujem da će Evropska unija i SAD nastaviti da insistiraju da tzv. Kosovo sprovede asocijaciju opština sa srpskom većinom sve dok ne izvrše pritisak na Srbiju da normalizuje odnose sa tzv. Kosovom, što će dovesti do priznavanja tzc. Кosova. Problem je u tome što obe države - i njihovi lideri - mogu da tolerišu uporni zastoj, čak i ako je jasno da bi obe zemlje - i njihovo stanovništvo - imale koristi od postizanja sporazuma", naveo je Kaplan.

Na pitanje kako je video paralelu koju je ruski predsednik Vladimir Putin povukao između istočnih regiona Ukrajine i slučaja tzv. Kosova, Kaplan kaže da je Putin u nekoliko navrata pomenuo Кosovo da bi podržao svoje postupke i da se u govoru koji je održao 21. februara osvrnuo na NATO bombardovanje Jugoslavije.

"Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov naveo je NATO bombardovanje kao presedan i opravdanje za poteze Rusije da zaštiti stanovništvo Donbasa. Velika razlika je, naravno, u tome što dok su kosovski Albanci bili vidljivo napadnuti 1998. i 1999. godine i to je u to vreme bilo dobro dokumentovano, rusko stanovništvo u Donbasu nije se suočilo sa takvom pretnjom. Navodni genocid je bila čista izmišljotina", rekao je Kaplan.

Kaplan je, na pitanje da li bi SAD trebalo da budu direktno uključene u proces dijaloga, naveo da SAD neće preuzeti vođstvo.

"Može se samo nagađati, ali je moguće da bi EU i SAD uspele ako bi se zajedno zalagale za sveobuhvatan sporazum. Ali pitanje je da li bi Vučić i Кurti bili voljni da se upuste u takav proces", naveo je Kaplan.

On smatra da određivanje roka za konačni dogovor u dijalogu Beograda i Prištine ima smisla samo ako postoji kazna za nepoštovanje.

"I kakva bi bila kazna u ovom slučaju? Zapad ne može da nametne dogovor stranama. Ali nisam zabrinut da će Zapad, posebno EU, izgubiti interesovanje za ovo pitanje. Zašto? Jer bi region inače ostao crna rupa u Evropi, što za EU nije prihvatljivo. Svi su saglasni da je budućnost Srbije i tzv. Kosova u EU. Moja briga nije ravnodušnost, brine me da ovo postaje zamrznuti konflikt – poput Kipra – koji traje u nedogled", rekao je Kaplan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu