Mijailović o dojavama: "Izrael ima dobar sistem" VIDEO

Kakav je protokol evakuacije i kako se proverava bezbednost govorio je Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije za Prva TV.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot/TV Prva
Foto: Screenshot/TV Prva

Prema njegovim rečima, najvažnije je sprečiti pojavu i širenje panike tokom evakuacije. Potvrdio je da u trenutnoj situaciji sa dojavama, panike nigde nije bilo i da su svi bili bezbedno evakuisani.

"Ne treba izazvati nikakav vid panike. Svaka ustanova bi trebalo da ima laborat za postupanje u takvim situacijama," rekao je Mijailović.

Objasnio je da provera zavisi od vrste i veličine objekta za koji je dojava izvršena.

"Područna policijska stanica bi trebala da angažuje ljude koji će doći na lice mesta i izvršiti bezbednu evakuaciju do dolaska protivdiverzione jedinice iz okvira policijske brigade i vodiča službenih pasa koji će posle u prvoj fazi najpre izvršiti vizuelni pregled objekta", rekao je.

Takođe je istakao da u svakom objektu treba da se jasno na vidna mesta istaknu planovi o evakuaciji ili instrukcije za postupanje u ovakvim situacijama.

Govoreći o tome koliko traje inspekcija, Mijailović je rekao da ona zavisi od veličine objekta.

"Samo evakuacija može da traje od 15 minuta do dva sata. Zatim sledi vizuelni pregled, vodiči, pa postoji drugi pregled sa specijalnim napravama", rekao je.

"Ide se na iznurivanje resursa"; "Sigurnost nije upitna"

Ministar prosvete Branko Ružić ocenio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležne službe rade svoj posao kako treba.

"Očigledno je da je želja da se izazove panika i vodi neka vrsta psihološkog rata da se rade subverzivne delatnosti jer protivdiverzionih ekipa nema toliko i očigledno se ide na iznurivanje svih resusra", dodao je.

Predsednik policijskog sindikata Mijailović uverio je da MUP može da odgovori na sve zadatke.

"Radiće se na unapređenju kontradiverzione zaštite i na njenom omasovljenju. Sigurnost nije upitna," rekao je.

On je spomenuo primer Izraela, koji ima poseban režim pregleda svakog aviona pre nego što poleti i zato se u slučaju dojave bombe letelica ne vraća na aerodrom.

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu