"Odluka SPC je korak napred"

Berlin -- Odluka SPC da obnovi kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom - Ohridskom arhiepiskopijom je korak napred u odnosima dve crkve.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

To je izjavio mitropolit prespansko-pelagonijski i administrator Australije i Novog Zelanda.

On je trenutno jedini član Sinoda MPC-OA koji je javno komentarisao odluku SPC.

Vladika Petar u izjavi za Dojče vele na makedonskom jeziku kaže da je vest o tome pozitivna i govori da "stvari za MPC-OA ne idu unazad, već napred".

"Vaseljenska patrijaršija je naložila Srpskoj pravoslavnoj crkvi da u okviru kanonskog akta i crkvenog predanja reši administrativna pitanja između dve crkve. Kada Srpska crkva pristane da reši ova pitanja, ne vidim šta bi moglo biti negativno u ovom procesu", rekao je vladika Petar.

Podsetio je na prošlonedeljnu odluku Carigradske patrijaršije, vladika Petar kaže da ova odluka ne znači tomos za autokefalnost kojim se zvanično reguliše međunarodni naziv i status Makedonske crkve, već je najava da crkva više nije u raskolu sa pravoslavnim svetom.

"To znači da je crkva sada deo pravoslavnog sveta, da će makedonski sveštenici moći ravnopravno da drže verske liturgije sa sveštenstvom drugih crkava. To je takođe značilo da Makedonska crkva nije raskolnička, nije bila raskolnička kako ju je SPC nazvala 967. godine, nakon što je MPC proglasila crkvenu autokefalnost", naveo je vladika.

Istakao je da ovom odlukom, međutim, nije definisan sam status MPC, kao ni konačan naziv pod kojim će crkva biti priznata.

To će se, kaže, dalje utvrditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu