Erdogan nikad jasniji: "Ne pokušavajte uzalud, to je nemoguće. Turska ne može da kaže 'da'"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da "ne odobrava pristupanje Švedske i Finske NATO paktu".

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 16.05.2022.

19:31

Erdogan nikad jasniji:
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Dok je švedsko ministarstvo spoljnih poslova ranije tog dana najavilo da će visoki predstavnici Stokholma i Helsinkija otputovati u Tursku da "razgovaraju" o protivljenju Ankare njihovom ulasku u NATO, Erdogan je rekao da oni "ne pokušavaju uzaludno".

"Prvo, ne bismo rekli "da" članstvu u NATO onima koji su uveli sankcije Turskoj", rekao je Erdogan i dodao da Turska ne može da kaže 'da' članstvu Finske i Švedske u NATO.

"Bez uvrede, to je nemoguće. Kako da im verujemo? Švedska je leglo terorističkih organizacija", rekao je on.

Turska je prošle nedelje izrazila protivljenje pridruživanju dve nordijske zemlje NATO paktu, optužujući Švedsku i Finsku da pružaju podršku i utočište kurdskim militantima koje Ankara smatra teroristima.

Takođe su dodali da obe zemlje nisu izručile "desetine osumnjičenih za terorizam".

"Zemlje koje podržavaju teroriste ne bi trebalo da budu saveznici unutar NATO-a", rekao je u nedelju turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, dodajući da Turska poziva Stokholm i Helsinki da "prestanu da podržavaju teroriste". Podsetimo, švedska premijerka Magdalena Anderson najavila je u ponedeljak da će njena zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO.

Ambasador Švedske u NATO-u predaće švedsku kandidaturu "što je pre moguće", rekla je Anderson.

Susedna Finska je u međuvremenu u nedelju potvrdila da će zvanično podneti zahtev za članstvo u NATO.

NATO i SAD kažu da su uvereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

Podsetimo, za svaku odluku o proširenju NATO-a potrebno je odobrenje svih 30 članica alijanse i njihovih parlamenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: