Kim Džong Un mobilisao vojsku: Uključuje se u odgovor

Lider Severne Koreje Kim Džong Un danas je kritikovao vlasti te države zbog spore isporuke lekova.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je i mobilisao je vojsku da se uključi u odgovor na skok broja infekcija, za koje se sumnja da su izazvane novim koronavirusom

Rekao da groznica koja se brzo širi, a koju najverovatnije izaziva kovid 19, pravi "veliki poremećaj" u zemlji.

Zdravstvene vlasti Severne Koreje saopštile su da je danas još osam osoba preminulo sa simptomima groznice, a da je zabeleženo još 392.920 slučajeva bolesti praćene groznicom.

Ukupan broj mrtvih porastao je na 50, a broj zaraženih na više od milion i 200 hiljada.

U Severnoj Koreji je prošlog petka bilo šestoro mrtvih i 350.000 slučajeva zaraze, dan nakon što su vlasti saopštile da su u glavnom gradu Pjongjangu zabeležile slučajeve zaraze sojem omikron. Tačan broj zaraženih nije objavljen.

Državni mediji do sada nisu objavili koliko slučajeva groznice je potvrđeno kao kovid 19.

Među 50 umrlih, Severna Koreja identifikovala je samo jednu smrt od kovida.

Pročitajte još:

Prvi slučaj korone od početka pandemije: Uvodi se oštar lokdaun

Neki stručnjaci misle da vlasti Severne Koreje ne objavljuju tačne podatke o epidemiji.

Profesor na južnokorejskom Univerzitetu Koreja Nam Sung-vuk smatra da severnokorejske vlasti prijavljuju manji broj umrlih da bi zaštitile "dostojanstvo vrhovnog vođe".

"Kada ljudi umru, vlasti Severne Koreje će reći da su umrli od preteranog rada ili od prirodnih uzroka, a ne od kovida 19", rekao je Sung-vuk.

Profesor na Univerzitetu za severnokorejske studije u Seulu Jang Mu-đin smatra da je pravi broj zaraženih u Severnoj Koreji verovatno bar tri puta veći, zbog neažurnog registrovanja, lošeg zdravstvenog sistema i slabo kompjuterizovane administrativne mreže.

Regionalni direktor SZO za Jugoistočnu Aziju dr Punam Hetrapal Sing saopštio je da u Severnoj Koreji postoji rizik od brzog širenja virusa ukoliko se odmah ne zaustavi odgovarajućim merama, jer program vakcinacije još nije počeo.

On je rekao da je SZO spremna da Severnoj Koreji pruži tehničku pomoć na sprovođenju više testova i da pošalje neophodne lekove i medicinsku opremu.

Nije izvesno da li će i kada Kim Džong Un prihvatiti pomoć spolja, jer je prethodno pozivao na jedinstvo kako bi se zemlja zaštitila od pandemije bez strane pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu