Procurili podaci – Putin teško bolestan?

Bivši britanski špijun koji je pisao o poslovima Donalda Trampa sa Rusijom rekao je da je iz pouzdanih izvora saznao da je Vladimir Putin teško bolestan.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/EVGENIY PAULIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/EVGENIY PAULIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Putin: U Ukrajini se pravile komponente za biološko oružje

Rusija zapretila: "Nećemo gledati i ćutati"; "A ako kažete da smo pretnja..."

Kristofer Stil, koji je godinama rukovodio odeljenjem britanske tajne obaveštajne službe, tzv. MI6, koji je godinama bio zadužen za Rusiju kao britanski špijun u Moskvi, rekao je za Skaj njuz: "S obzirom na ono što smo čuli od izvora u Rusiji i drugde, Putin je, zaista, veoma ozbiljno bolestan."

Već duže vreme kruže glasine o zdravlju 69-godišnjeg ruskog predsednika. Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general-major Kirilo Budanov rekao je u subotu za Skaj njuz da je Putin u "veoma lošem psihičkom i fizičkom stanju i veoma bolestan".

Budanov je dalje sugerisao da je Putinova navodna bolest u Rusiji podstakla planove za državni udar. A Stil je rekao da je Putinovo zdravlje "važan element" u donošenju odluka o Ukrajini.

"Nije sasvim jasno šta je bolest – da li je nešto neizlečivo ili smrtonosno ili bilo šta drugo. Ali to je svakako deo jednačine", rekao je on.

Optužbe dolaze nekoliko dana nakon što je Nju lajns magazin objavio tvrdnje neimenovanog ruskog oligarha koji je rekao da je "Putin veoma bolestan i ima rak krvi". Nju lajns je potvrdio identitet oligarha, ali nije mogao da potvrdi autentičnost snimka.

Nemoguće je potvrditi glasine o Putinovom zdravlju i nizu bolesti od kojih on navodno boluje. Ruski istraživački medij Projekt je u aprilu pisao da je ruskog lidera u poslednje vreme nekoliko desetina puta posetio specijalista za rak štitne žlezde.

I Parkinsonova bolest i demencija?

"Razgovor sa Putinom bio staložen, bez pretnji"

A sada i Putin – izdato novo upozorenje

U međuvremenu, bivši agent KGB-a Boris Karpičkov rekao je za San, ne navodeći izvor, da postoji 'ozbiljna zabrinutost' da Putin, između ostalog, boluje od Parkinsonove bolesti i demencije.

Članak u listu San nastavlja višenedeljne spekulacije raznih tabloida o Putinovom naduvenom licu i slikama sa sastanka sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, tokom kojeg se držao za sto.

Inače, Stil je autor obaveštajnog dosijea o Donaldu Trampu, koji uključuje navode o postojanju ruskih video-snimaka na kojima je Tramp sniman u raznim nepristojnim situacijama pre nego što se bacio u politiku.

Ali nisu pronađeni dokazi da takvi snimci postoje, a doveden je u pitanje i kredibilitet drugih aspekata njegovog izveštaja, piše CNN.

Stil je radio u Moskvi pod diplomatsom zaštitom devedesetih kao špijun tri godine, a između 2006. i 2009. bio je šef ruskog odeljenja MI6.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu