"Ne bi bilo dobro da Turska bude restriktivna prema Rusiji"

Turska mora da održi delikatnu diplomatsku ravnotežu nakon ruske vojne operacije u Ukrajini, rekao je danas Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/ERDEM SAHIN
EPA/EFE/ERDEM SAHIN

Kalin, koji je i Erdoganov glavni spoljnopolitički savetnik, rekao je za Rojters da, iako je Ankara kritikovala vojnu operaciju Moskve 24. februara i akcije na bojnom polju, ne bi bilo dobro da zauzme restriktivan stav protiv Rusije, prenosi Rojters.

Turska, članica NATO i crnomorski sused zaraćenih država, ima dobre veze sa obe zemlje i protivila se zapadnim sankcijama Moskvi.

Ipak, Ankara je snabdela Kijev bespilotnim letelicama i blokirala je prolaz nekih ruskih vojnih brodova koji su se uputili u Crno more, ali je bila i domaćin razgovora između ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova i odvojeno između njihovih timova.

"Mi smo se od početka protivili ovom ratu, ali potreban im je neko, partner od poverenja, pregovarač, moderator - neko ko može da pomogne da se održe razgovori i sa ruskom stranom, i sa ukrajinskom stranom, ali i da se održava kontakt sa Moskvom. Mislim da je zaista u zajedničkom interesu da svi zadrže izbalansiranu poziciju", poručio je Kalin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu