Hrvati ne menjaju stav: Mora blokada; "Taj odgovor mora biti jasno i gromko – da ili ne"

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da ostaje pri stavu da treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

I to dok se ne promeni izborni zakon BiH i optužio premijera Andreja Plenkovića da ga ne podržava, jer želi neku od pozicija u Evropskoj uniji.

On je novinarima u Slavonskom Brodu rekao da želi da čuje i "jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH, ne samo gospodina (Dragana) Čovića, nego i ostalih", odnosno Hrvatskog narodnog sabora.

"Vide li oni u ovome što ja guram i za što se borim smisla, interesa, koristi, vide li mogućnost da se time nešto postiže? Ili da ja prestanem? Ali taj odgovor mora biti jasno i gromko - da ili ne", rekao je Milanović.

Pročitajte još:

Istorijska odluka": Švedska zvanično podnosi zahtev za članstvo u NATO

Milanović je optužio premijera i predsednika Hrvatske demoktratske zajednice (HDZ) Andreja Plenkovića da zbog svojih ambicija u insitutucijama EU ne podržava njegovu ideju o blokiranju Finske i Švedske, rekavši da Plenković "pikira na jedan do dva posla u Briselu".

"Šta Hrvatskoj danas preti da se zauzme za to (prava Hrvata u BiH)? Samo karijerne perspektive nekih ljudi i to da će te gledati kao krkana sa Balkana u Briselu. Mi to nismo, a i da jesmo, šta sad?", kazao je hrvatski predsednik.

On je naglasio da želi da zaštiti Hrvate u BiH od "kriminalnog zuluma" dodavši da mu je "zanoktica Hrvata u BiH važnija nego cela Finska". Takođe je kazao da Hrvatska nema problem sa Švedskom ili Finskom, već da ima "problem preko Save".

Iz vlade Hrvatske su više puta istakli da podržavaju ulazak Finske i Švedske u NATO, a ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman nedavno je kazao da je siguran da će hrvatski ambasador pri NATO Mario Nobilo poslušati vladu kada bude glasanje o toj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu