Mediji: Šmitu su dali da govori, a to znači samo jedno

SB UN dozvolilo je prošle sedmice visokom predstavniku Kristijanu Šmitu da se obrati i iznese svoj šestomesečni izveštaj, čime je p oslata poruka RS.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 16.05.2022.

11:14

Mediji: Šmitu su dali da govori, a to znači samo jedno
EPA-EFE Fehim Demir

Kako piše sarajevski portal Klix.ba, poruka koja je poslata Banjaluci je da je Šmit legitiman, iako Republika Srpska osporava taj legitimitet.

Klix.ba podseća da vlast iz entiteta Republika Srpska nikada nije prihvatila legitimitet novog visokog predstavnika u BiH , odnosno da to barem nisu verbalno uradili, a gotovo svaku priliku koriste da ga ospore.

Navodi se i da Milorad Dodik nikada nije održao sastanak sa Šmitom, uprkos nizu poziva. Zvaničnici iz RS-a podršku za takvu politiku dobijaju od Rusije, koja se na Savetu bezbednosti pobunila zbog načina izbora Šmita, smatrajući da je morao dobiti verifikaciju tog tela. Uz Rusiju je tada stala i Kina.

U oba izveštaja koja je Šmit pisao i koja su došla pred Savet bezbednosti UN žestoke kritike su upućene prema Dodiku i njegovoj politici. To je potvrđeno i nedavno, kada je SB ipak dozvolilo Šmitu da se obrati, piše dalje Klix.ba.

Uprkos protivljenju Rusije i Kine, Šmitu je dozvoljeno obraćanje, a tim činom i simbolično je poslata poruka šta ta institucija misli o tezama da je visoki predstavnik nelegitimno izabran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: