Odlučeno; Finska će aplicirati za članstvo u NATO: "Najveća sigurnost"

Finska je donela zvaničnu odluku o stupanju u NATO, navodi se u saopštenju Vlade, prenose agencije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.05.2022.

12:13

Odlučeno; Finska će aplicirati za članstvo u NATO:
EPA-EFE/Toms Kalnins

Finski predsednik Sauli Niiniste najavio je u nedelju da će ta skandinavska nacija podneti zahtev za pridruživanje Severnoatlantskom savezu.

Prethodno je rekao da bi ulazak u blok nesumnjivo "ojačao" nacionalnu bezbednost Finske.

Ako Helsinki pristupi alijansi, time će biti okončana višedecenijska politika neutralnosti tokom koje je Finska tokom Hladnog rata imala prijateljske političke i ekonomske odnose i sa zapadnim i sa istočnim blokom.

Prethodno su predsednik i premijer zemlje podržali ideju da se pridruži vojnom bloku, ističući, istovremeno, da nema vojne pretnje Finskoj od Rusije.

Uprkos pridruživanju NATO-vom programu "Partnerstvo za mir" 1994. godine, zemlja se nije direktno pridružila bloku, zadržavajući svoj neutralni status.

MIP: Članstvo u NATO Finskoj nudi najveću sigurnost

Članstvo u NATO Finskoj nudi najveću sigurnost, navelo je finsko Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru povodom današnje potvrde da ta zemlja namerava da se pridruži NATO.

"Bezbednosno okruženje u Finskoj se suštinski promenilo. Finska sama odlucuje o svojoj bezbednosti, a te odluke nisu uperene ni protiv koga", istaklo je Ministarstvo, preneo je britanski list "Gardijan".

U tvitu je navedena izjava finskog ministra inostranih poslova Peke Havista koji je rekao da će ulaskom u NATO, Finska ojačati sopstvenu bezbednost i bezbednost cele Evrope.

"Donosimo ovu istorijsku odluku za buduće generacije", istakao je Havisto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: