Vučić: "Postoji realna mogućnost nuklearnog sukoba"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će rat u Ukrajini dugo da traje, da će biti žešći nego danas, pogotovo od jeseni.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.05.2022.

11:22

Vučić:
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vučić smatra da je veća mogućnost da bude nuklearnog sukoba, nego da ga ne bude.

Gostujući na TV Prva, a na pitanje da li ga nešto dodatno zabrinjava povodom situacije u svetu, Vučić je rekao da je to što obe strane isključivo žele poraz one druge u Ukrajini. "Sve sam razumeo. Igra se poker u glavu. Niko neće mir, svi hoće poraz druge strane. Dugo će da traje i biće veći sukob nego danas", poručio je Vučić.

On je posebno skrenuo pažnju na reči kineskog predsednika Sija, koji je upozorio Evropu da mora da vodi računa o svojoj bezbednosti sama jer ova mala, ograničena kriza u Ukrajini može da postane veliki izvor globalnih podela i globalnih sukoba.

"Ja očekujem veće sukobe na jesen, mnogo veće, zato očekujem paklenu zimu i za nas i za sve druge. Zato što vidim da nema dovoljno ozbiljnosti i odgovornosti", konstatovao je predsednik Srbije.

Na pitanje da li strahuje od nuklearnog sukoba, on je odgovorio da je ta mogućnost veoma realna.

"I to je sve što mogu da vam kažem. Mislim da je veća mogućnost da se dogodi, nego da se ne dogodi", rekao je Vučić.

Na pitanje o kada će biti doneta odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka, Vučić je odgovorio da će prvo ići javna debata, a da se on, prilikom predlaganja toga, ugledao na najrazuvijenije zemlje poput Švedske, Finske i na njihove principe.

"Čuo sam NATO analitičarre koji su protiv, sada će slediti ovi koji su za. Saslušaćemo sve. Sve te koji imaju politiku ''može nam se''. Šta god da se desi biće nešto između da ne bi morali da hvale vlast, al saslušaćemo sve, alli će na kraju odgovorni ljudi doneti odluku", rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija nastaviti sa nabavkom oružja iz Kine.

"Srbija je suverena zemlja i ona će nabavljati šta ona hoće i od koga ona hoće. Bolje da sam sebe slušao i da smo više nabavili. Osećali bismo se sigurnije", istakao je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: