Vučić za TV Prva: "Ne dam teritorijalni integritet Srbije ni po koju cenu, tačka." FOTO/VIDEO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić bio je gost nedeljnog Jutra na TV Prva.

Izvor: B92

Subota, 14.05.2022.

18:30

Vučić za TV Prva:
Printskrin: TV Prva

On je govorio o svim aktuelnim temama.

"Počeo bih, ako mi dozvolite na drugačiji način, da se obratim građanima Srbije. Ponekad u ovim vremenima je pametnije određene stvari prećutati", rekao je Vučić.

Na pitanje o sankcijama, rekao je da takve stvari ne mogu da se posmatraju izolovano.

"Ljudi, nemojte da se ponašamo kao da se ništa oko nas ne dešava, i da čekamo da živimo bolje, a imamo uslove gotovo proglašenog svetskog rata i svetskog sukoba", kazao je. "Moj posao je da budem realan, a ne da lažem ljude. Ja i u kampanji ne želim da lažem ljude i obećavam ono što ne može da se ostvari. Koga god da slušate na bilo kojoj televiziji, ugasim jer ta željoteka i fontana želja kako oni znaju kako nam je lako i kako bi oni izdržali, to ne mogu da slušam", rekao je predsednik Srbije.

O uvođenju sankcija Rusiji rekao je da su svi protiv toga i da je on sam protiv toga, ali to nema veze sa vođenjem države, objasnio je.

"Cena koju plaćamo je ogromna"

"Cena koju plaćamo je ogromna, suštinski nemamo izlaz na tržište kapitala", rekao je.

"Sad će svi da kažu - evo ga Vučić će da uvede sankcije, ne , borićemo se dokle god možemo da vodimo svoju politiku. Ogromnu štetu trpimo i ni od koga ne tražimo hvala, bio bi malo više fer ruski ambasador da je pokazao malo više poštovanja. Svo moje objašnjenje svako tumači onako kako bi on želeo, i mnogo puta lažu. Moje je samo da kažem narodu - trpimo strašno, trpimo mnogo", rekao je.

Kako je objasnio, živeli bi desetostruko bolje da smo uveli sankcije Rusiji. Ministri G7 pozvali Srbiju da uskladi politiku sa EU, i to je komenatarisao predsednik Srbije.

"BiH je uvela sankcije Rusiji... Izgleda samo mi iz te jedne zemlje smo držali do sovje reči i do onoga što smo pričali. Da se vratim i na Zaracina i novo saopštenje G7... To saopštenje kao da je pisano samo o Zapadnom Balkanom i kao da je krojeno samo za Srbiju. Kada sam video saopštenje... Šta da radite? Kada je reč o toj politici, to je politika bez principa i brutalnih pritisaka. Čak se Britanci korektnije ponašaju nego Nemci, bar neće sekiru da koriste odmah", obajsnio je Vučić.

Kada kažu da neće da naruše integritet Ukrajine, a to rade u slučaju Srbije, to je onda licemerno, rekao je Vučić.

"Kada se Putin poziva na kosovsko pitanje, Srbija je najveća žrtva"

"Kada se Medvedev i Putin pozovu na kosovsko pitanje, oni nemaju drugi primer nego taj jedan. Da li je fer prema nama nije, ali prema njima jeste. Oni koriste jedino što imaju. Izvukli su brutalno kršenje međunardog prava i sada se toga drže", kazao je.

Objasnio je da je Srbija u svemu tome najveća žrtva.

"Može se svima, samo ne onome ko mora da donosi odluke"

O stalnim i sve jačim pritiscima na Srbiju i razgovorima koje vodi, kaže da je to veoma teško i da je zabrinut.

"Sve to što kažu, kažu tri puta gore, a i ja ovo što vama kažem, kažem njima još tri puta gore. Pa vi zamislite kako to izgleda", rekao je o pritiscima koje Srbija trpe.

"A što bi vam pnašanje Đilasa bilo sporno u poređenju sa nekima drugima koji takože sankcijama kažu nikada, a zahtevaju povećanje plata i penzija. Ali može se svima, ne može se samo onome ko mora da donosi odluke", kazao je.

"Da li žele da priznaju da je ono što je Rusija uradila mnogo gore od onoga što je Srbija uradila, pa što onda ne bombardujete Rusiju, kao što ste Srbiju", rekao je predsednik Srbije.

"Kako to kažu da Ukrajina ni po koju cenu neće da se odrekne svog integriteta, a onda to zahtevate od Srbije. Da Srbija odustane od integriteta, to može samo da se desi uz pištolj na čelo i to ne meni nego našoj deci", rekao je.

Napomenuo je da strani ambasadori ne mogu i neće da vode politku Srbije. Suština je, kako kaže, da Putinu oduzmu argument Kosova, a to što će zbog toga da Srbiji izbiju zube to nije važno.

"Pitaću Zaracina što se nije bar malo uzdržao. Gde vam je logika. Mi smo mali, ali nismo idioti. Nemojte da nas pravite idiotima", kazao je.

"Morate da razumete, oni imaju podršku Amerike za sve. A onda su Englezi i Nemci podržali, Nemci najglasnije. Za njih je Kosovo država jer su ga zgazili i zbog toga će da nastave takvu politiku. Kao što vidite, nemam dlake na jeziku. Sve to oni znaju", rekao je.

Koje četiri zemlje su povukle priznanje?

Na pitanje zašto ne otkriva imena zemalja koje su povukle priznanje, odgovara da je to tako da bi se zaštitila pozicija Srbije.

"Zato što ne želim da dovodim Srbiju u nezgodan položaj. Zato što već postoje dve zemlje koje prave klanove koji bi trebalo da rade protiv politike koju Srbija vodi. Ja ovde imam četiri note, ali neću ih pokazati. Mi ćemo nastaviti da radimo na povlačenju priznanja... Ne dam teritorijalni integritet Srbije ni po koju cenu. Tačka", rekao je.
Gostovanje je najavljeno i na predsednikovom zvaničnom profilu na Instagramu.

"Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biće gost nedeljnog Jutra na Prvoj", piše na profilu "buducnostsrbijeav".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: