Preminuo šeik Kalifa bin Zajed; Vučić uputio saučešće

Predsednik UAE i emir Abu Dabija šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan preminuo je u petak 13. maja, saopštilo je Ministarstvo predsedničkih poslova UAE.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2022.

13:16

Preminuo šeik Kalifa bin Zajed; Vučić uputio saučešće
EPA/EFE/ ALI HAIDER

"Ministarstvo predsedničkih poslova izražava saučešće narodu UAE, arapskoj i islamskoj naciji i svetu zbog smrti Njegovog Visočanstva šeika Kalife bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE", navodi se u saopštenju.

Šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan je bio predsednik UAE i vladar Abu Dabija od 3. novembra 2004. godine.

Izabran je da nasledi svog oca šeika Zajeda bin Sultana al Nahjana, koji je bio prvi predsednik UAE od ujedinjenja 1971. godine do smrti 2. novembra 2004. godine.

Šeik Kalifa rođen 1948. je bio drugi predsednik UAE i 16. vladar Emirata Abu Dabi.

Bio je najstariji sin šeika Zajeda.

Za vreme njegove vladavine, UAE su krenule na put ubrzanog razvoja.

Iako je nosio titulu prestolonaslednika, aktivno je vršio ulogu predsednika još od kraja devedesetih godina 20. veka, jer je njegov otac bio bolestan.

Kalifa je takođe i predsedavajući Investicionog fonda Abu Dabija, koji raspolaže sa preko 600 milijardi američkih dolara u prihodima. Ukupno bogatstvo porodice Al Nahjan procenjuje se na 150 milijari američkih dolara.

Vučić uputio saučešće

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Abu Dabija, šeika Kalifa bin Zajeda el Nahjana, u kojem se kaže: "Duboko me je pogodila vest o smrti Njegovog veličanstva šeika Kalifa bin Zajeda Al Nahjana, iskrenog prijatelja naše zemlje i čoveka kojeg su krasile neke od najvrednijih i najređih vrlina. Smrt čovekova meri se po njegovom životu – po snazi karaktera, moralnim načelima kojih se pridržavao, po mudrosti kojom se rukovodio, kao i po spremnosti da nesebično pomogne i pravično prosudi. Čovek posvećen veri i tradiciji, ali sa izuzetnim sluhom za vrednosti savremenog sveta, šeik Kalifa je svoju zemlju svrstao u jednu od najvećih sila regiona, podigavši je na tron modernih i snažnih država sveta. Njegovo veličanstvo šeik Kalifa je upravo najvišim ljudskim vrednostima posvetio ceo život, vodeći svoj narod sigurnom i mudrom rukom ka sveobuhvatnom napretku i dobrobiti, neumorno radeći i u najtežim vremenima, čime je stekao ogroman ugled i brojne prijatelje i na globalnom nivou. Izražavam najdublje saučešće porodici i sunarodnicima Njegovog veličanstva. Neka budu ponosni i neka slave njegov život. Neka mu Bog podari rajska naselja i obilati blagoslov", navodi se u saučešću predsednika Vučića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: