"Nažalost, nije postignut dogovor"; Priština optužuje Beograd; Petković: "Ne pristajemo" FOTO

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je da nije postignut dogovor o registarskim tablicama.

Izvor: Beta

Petak, 13.05.2022.

19:25

Default images

"Rezultati su polovični. Nažalost, nije postignut dogovor o registarskim tablicama, ali smo napravili pomak po drugim pitanjima uključujući energetiku. Rad će se nastaviti", naveo je Lajčak na Tviteru.

Podsetimo, danas su održani razgovori sa delegacijama Beograda i Prištine.

Oglasio se Petković: "Ne pristajemo na ucene"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u Briselu da ni današnja runda dijaloga nije donela rezultat jer Priština odbija sve predloge.

Posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU, Petković je rekao da se on danas nije sastao sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, "između ostalog i zbog toga što je on odbio da razgovara" o Zajednici srpskih opština (ZSO) i o pitanju nestalih.

"Imali smo duge i teške razgovore koji su bili opterećeni jučerašnjom jednostranom i protivpravnom odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Uprkos tome, mi smo i danas bili u Briselu, pokazali smo da smo odgovorna strana koja vodi računa o miru i stabilnosti", kazao je Petković za srpske medije.

Petković je naveo da su teme razgovora bila pitanja od značaja za normalizaciju odnosa "u kontekstu života Srba na Kosovu".

"Razgovarali smo o ZSO, to je za nas ključno pitanje bez kojeg nema normalizacije odnosa. Razgovarali smo i o pitanju energetike, o registarskim tablicama, o pitanju nestalih, o problemu dostave lekova na prostor Kosova i o zabrani ulaska zvaničnicima Srbije na Kosovo, slobodi kretanja i mnogim drugim pitanjima", dodao je.

Petković je rekao da "u određenim temama postoji prostor za dogovor", ali je dodao da je za to "potrebna i druga strana koja mora da se saglasi, a ona sve odbija".

"Ne pristajemo na ucene, ali shvatamo značaj dijaloga. Vidite i kroz zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope koliko su jaki pritisci na Beograd, ali mi ćemo se boriti i nećemo priznati nezavisnost Kosova", naveo je.

Priština optužuje Beograd

Šef pregovaračkog tima Prištine Besnik Bisljimi večeras je posle razgovora sa sprecijalnim posrednikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom optužio srpsku stranu da nije pokazala konstruktivnost.

On je novinarima posle sastanaka rekao da je danas trebalo da se razgovara o tablicama i energetici, ali da srpska strana nije iznela konkretna rešenja ni predloge.

Bisljimi je izneo i tvrdnju da je srpska delegacija došla u Brisel samo sa namerom da međunarodnoj zajednici pošalje signal da je Beograd spreman za razgovore.

Na pitanje novinara da li to ima veze sa zahtevom Prištine za članstvo u Savetu Evrope, Bisljimi je kazao da su to dva odvojena procesa.

On je optužio Beograd da ne poštuje Briselski sporazum time što blokira učlanjivanje Prištine u međunarodne organizacije.

Na pitanje da li je sa Lajčakom bilo reči o aplikaciji Prištine za Savet Evrope, Bisljimi je rekao da to nije pitanje za dijalog, a da je Lajčak posrednik u dijalogu.

On tvrdi da je ovo bila poslednja prilika za Beograd da pokaže konstruktivnost i da dokle god je samo Priština konstruktivna nema razloga za nove sastanke.

"Nismo ovde došli da razgovaramo nego da postignemo dogovor. A gospodin Petković to nije razumeo", ocenio Bisljimi.

On je dodao da je Srbija pokušala da na dnevni red stavi pitanje Zajednice opština, ali da prištinska strana to nije mogla da prihvatim, jer je dnevni red bio unapred određen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: