"Srbija će podržati prijem tzv. Kosova, ako i samo ako..."

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio da će Srbija podržati članstvo tzv. Kosova u SE tek onda kada pokrajine i regioni postanu članovi svetskih institucija.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2022.

10:00

Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/DEJAN ERAKOVIC

Nikola Selaković je za Kosovo online tako reagovao na izjavu kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale koja je rekla da se nada da će Srbija podržati zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope.

"Na ciničnu i apsurdnu opasku prištinske ministarke Donike Gervale Švarc da će Beograd podržati članstvo takozvanog 'Кosova' u Savetu Evrope, mogu samo da odgovorim da ćemo razmisliti o takvoj mogućnosti onog trenutka kada postane moguće da se u Savet Evrope učlanjuju pokrajine i regioni", kazao je Selaković.

On je ocenio da su privremene institucije samouprave u Prištini apliciranjem za članstvo u Savetu Evrope još jednom dokazale da su neodgovornost i jednostranost princip njihovog funcionisanja i da nemaju iskrenu nameru da kroz dijalog sa Beogradom dolaze do rešenja koja bi doprinosila stabilnosti i napretku našeg regiona.

Selaković je istakao da će Srbija odgovorno reagovati na kršenje Vašingtonskog sporazuma.

"Srbija će, siguran sam, kao suverena zemlja, reagovati na odgovoran način, diplomatskim i političkim sredstvima, na odluku Prištine da bezobzirno prekrši Vašingtonski sporazum, i tako ćemo stati u odbranu, ne samo svojih interesa, već i osnovnih principa međunarodnog prava", kazao je Selaković za Kosovo onlajn.

Ministar spoljnih poslova Srbije kazao je da kršenje ljudskih prava Srba na Kosovu predstavlja programsko i ideološko delovanje svih kosovskih vlada.

"Prijem samoproglašenog 'Кosova' u Savet Evrope doveo bi tu organizaciju u koliziju sa postulatima na kojima počiva, jer kršenje ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca na КiM je programska i ideološka konstanta u delovanju ove i svih prethodnih vlada privremenih institucija samouprave u Prištini", kazao ej Selaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: