Zaseda Savet za nacionalnu bezbednost, predsedava Vučić FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedava danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je počela u 11 časova.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Sednica je sazvana povodom odluke Prištine da zatraži članstvo u međunarodnoj organizaciji Savet Evrope.

Sednica se održava u zgradi Predsednišva na Andrićevom vencu i posle nje nisu predviđena uživo obraćanja novinarima, već je najavljeno saopštenje za medije.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je upozorio da će tzv. Kosovo podbeti zahtev za članstvo u Savet Evrop, što se juče i dogodilo.

"Neće ići tako lako onima koji misle da mogu da nas ucenjuju i da vrše pritiske", rekao je on.

Kada je reč o sadašnjem zahtevu Prištine da bude primljena u članstvo Saveta Evrope, pošto je Ruska Federacija napustila ovu organizaciju kako ne bi bila isključena, zbog napada na Ukrajinu, Vučić je najavio oštar odgovor.

On je u obraćanju javnost 6. maja, nakon što je prethodne večeri u Berlinu, razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, najavio nastavak akcije Beograda na povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti.

U tom obraćanju je prvi put javno izgovorio da je poziciju Srbije otežao ruski predsednik Vladimir Putin.

Vučić je ocenio je da je Putin svojom izjavom da je slučajem Kosova napravljen međunarodni pravni presedan koji može biti primenjen i u Ukrajini (za Donjeck i Lugansk), doprineo pojačanom pritisku Zapada na Beograd da prizna Kosovo.

Prema Vučićevim rečima, to priznanje od strane Srbije trebalo bi da posluži Zapadu kao dokaz da ono što se desilo sa Kosovom, nije isto što se dešava sada sa Ukrajinom, jer Putin "nema sporazum".

Vučić je nagovestio mogućnost da će Srbija kao odgovor insistirati na tome da je Priština prekršila i Briselski i Vašingtonski sporazum.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu