Tzv. Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope; Vučić: "Odgovorićemo"

Zvanično, tzv. Kosovo podnelo je zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Izvor: B92
Podeli
 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Najmanje 3 razloga zašto Priština ne može u Savet Evrope

To je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je dobio tu informaciju pre pet minuta.

Zahtev je podnela kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala.

Vučić je rekao da je Priština time pogazila još jedan sporazum – vašingtonski.

"Brutalno su ga pogazili i pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle 10 godina gaženja Briselskog sporazuma sada su zgazili i Vašingtonski sporazum a Rezoluciju 1244 (saveta bezbednosti UN) nikada nisu ni poštovali", rekao je Vučić na otvaranju Sajma automobila.

"Na nama je da ne uđemo u mržnju, ali pružimo snažan odgovor, u skladu s tim zakazao sam sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost", rekao je on.

Dodao je da će Srbija u narednim danima pokazati da može da se bori.

"Vama je jasno da ključne zapadne zemlje vode ovu igru, mi smo mala slobodarska zemlja koja brani svoj suverenitet, pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način suprotstavimo", rekao je on i dodao da je život borba, te da nema povlačenja i predaje pred ucenama i ultimatumima.

Vučić je rekao da je naše da čuvamo svoju zemlju, te da će tražiti od Beorgada da prizna nezavisnost tzv. Kosova.

Kako je rekao, Priština ima 67 do 70 odsto podrške u Savetu Evrope, ako bi glasali za članstvo.

On je naveo da Priština neće stati samo na zahtevu za članstvo u Savetu Evrope.

"Tzv. Kosovo je dobilo podršku SAD za ulazak u Partnerstvo za mir, sve to njima ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Srbije zeleno svetlo. Ovim su nam svi oni koji su nam pričali o poštovanju međunarodnog prava pokazali da nikakve vrednosti i principe ne poštuju", zaključio je on.

Prema njegovim rečima, to će imati dodatne probleme u regionu.

"Ovo ima dodatni efekat na odnose u regionu, kome je to potrebno i ko je Prištinu nagovorio da podnese ovu inicijativu, naš odgovor mora da bude pametan i mudar, da sačuvamo stabilnost", poručio je Vučić.

Vučić je dodao da ne očekuje nikakvu reakciju Zapada po pitanju poteza Kosova.

"Oni su mnogo jači, ne mislim na Prištinu nego na njene mentore, one koji su ih rodili i ljuljaji i koji ih i danas održavaju. Ključne zapadne zemlje vode ovu igru. Mi smo mala i slobodarska zemlja i pokušaćemo da se na miran i diplomatski način tome suprotstavimo. Naše moći su male ali život je borba. Nema povlačenja i predaje niti sklanjanja pred ucenama i ultimatumima", rekao je on.

Predsednik Srbije je dodao da se na tom slučaju pokazalo pravo lice onih koji su u prethodnom periodu stalno pominjali evropske vrednosti i zalagali se za međunarodno pravo.

"Pokazali su da oni nemaju te evropske vrednosti i da međunarodno pravo poštuju samo onoliko koliko mogu da ga iskoriste u svom interesu", rekao je Vučić.

"Pitam što su nas zvali u Vašington kada su pogazili Vašingtonski sporazum prvom prilikom, oni hoće da priznamo kosovsku nezavisnost, mi to nećemo", rekao je on.

Podsetimo, predsednik Srbije sazvao je za sutra u 11 sati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu