Zahvalnost Vartolomeju: "Istorijska misija"

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski zahvalio je vaseljenskom patrijaru Vartolomeju za priznavanje tzv. makedonske pravoslavne crkve.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2022.

14:00

Zahvalnost Vartolomeju:
EPA/EFE/ GEORGI LICOVSKI

On je ocenio da je reč o "velikom delu" i "briga za pravoslavni narod".

"Vaseljenska patrijaršija je ovim činom potvrdila da stoji na svojoj istorijskoj misiji i odgovornosti", naveo je Kovačevski na svom fejsbuk profilu.

Kovačevski kaže, da, iako ovim aktom konačni status i ime makedonske crkve još nisu rešeni, najvažniji i najveći korak je učinjen.

"Sada je naša pravoslavna crkva u zajednici sa svim pravoslavnim crkvama, a ovaj dan je istorijski dan posle sedam decenija potpune izolacije", napisao je makedonski premijer.

Ovom odlukom, naveo je, ulazimo u pravoslavnu porodicu svih pomesnih crkava.

"Odluka Vaseljenske patrijaršije koja nas priznaje za Ohridsku arhiepiskopiju znači priznavanje kontinuiteta koji naša istorijska crkva ima sa drevnom Ohridskom Arhiepiskopijom", napisao je Kovačevski. Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: