Stiže Mardera; Pomoć Nemačke ili šansa za namensku?

Bundestag je prošlog meseca odobrio isporuku teškog oružja Ukrajini za odbranu od Rusije.

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2022.

19:21

Stiže Mardera; Pomoć Nemačke ili šansa za namensku?
EPA/EFE/ Marcin Bielecki

Namenska industrija Rajnmetal procenjuje da će prvih 100 oklopnih borbenih vozila Marder Ukrajini moći da pošalje za tri sedmice.

"Čekamo konačnu dozvolu vlade. Doduše, za ta vozila se interesuje još država, ne samo Ukrajina," rekao je direktor diseldorfske firme Armin Paperger za Zidojče cajtung, prenosi agencija DPA.

Nemački parlament je isporuke teškog naoružanja odobrio krajem aprila, ali vlada još nije izdala dozvole za pojedinačne tipove oružja, na primer za tenkove Leopard ili lakše Mardere.

Rajnmetal remontuje i polovna oklopna vozila i osposobljava ih za upotrebu.

"Sa tim smo počeli bez konkretnih narudžbi, dakle na sopstveni rizik," rekao je Paperger.

Ukrajinski rat je otvorio ogromnu šansu namenskoj industriji. Osim prodaje naoružanja Ukrajini, Rajnmetal i druge firme očekuju deo kolača od 100 milijardi evra koje je vlada Olafa Šolca odvojila za hitnu modernizaciju Bundesvera.

"Bundesver je slabo opremljen," ocenio je Paperger i dodao da je uveren da će Rajnmetal u narednih par godina sadašnji promet od oko šest milijardi evra uvećati na više od 10 milijardi. Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: