Predsednik pozvao na dijalog: "Mirnim putem da rešimo ovu pretnju"

Jun Suk Jeol položio je danas zakletvu kao novi predsednik Južne Koreje.

Podeli
EPA-EFE/YONHAP
EPA-EFE/YONHAP

U svom inauguracionom govoru poručio da su vrata za dijalog sa Severnom Korejom otvorena uprkos sve intenzivnijim vojnim i raketnim aktivnostima Pjogjanga.

"Stojim danas pred vama, ponizan pred poverenjem i odgovornošću koje ste mi ukazali i svestan moje svečane dužnosti da obnovim ovu veliku naciju", rekao je Jun u zgradi Narodne skupštine u Seulu, prenosi agencija Kjodo.

Novi predsednik države je istakao značaj i vrednosti slobode i održivog mira, istovremeno naglašavajući da su dijalog sa Severnom Korejom i mirno rešavanje "pretnji" koje ta zemlja predstavlja jedini ispravan put.

"Iako su programi nuklearnog naoružavanja Severne Koreje opasnost ne samo po našu bezbednosti već i po bezbednost severoistočne Azije, vrata dijaloga će ostati otvorena kako bismo mogli mirnim putem da rešimo ovu pretnju", rekao je Jun i dodao da će denuklearizacija doprineti održivom miru i prosperitetu na Korejskom poluostrvu i šire.

One istakao da ako Severna Koreja zaista krene u proces potpune denuklearizacije, Južna Koreja je spremna da sa međunarodnom zajednicom radi na "odvažnom planu" koji će znatno ojačati privredu Severne Koreje i poboljšati kvalitet života njenih građana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu