Reagovala Ruska pravoslavna crkva zbog SPC; Vaseljenska patrijaršija: Nije autokefalnost; Premijer čestita

Nakon što je Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije priznao takozvanu crkvu Severne Makedonije, oglasila se i Ruska pravoslavna crkva.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.05.2022.

08:05

Reagovala Ruska pravoslavna crkva zbog SPC; Vaseljenska patrijaršija: Nije autokefalnost; Premijer čestita
Ilustracija: Depositphotos/Eillen

"RPC priznaje isključiva kanonska prava Srpske pravoslavne crkve SPC u Severnoj Makedoniji", poručio je sekretar Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Igor Jakimčuk.

"Stav RPC će pre svega uzeti u obzir pristup tom problemu Srpske crkve, kojoj i dalje priznajemo isključiva kanonska prava u Severnoj Makedoniji", rekao je on, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije, na čijem je čelu vaseljenski patrijarh Vartolomej priznao je na jučerašnjem zasedanju takozvanu crkvu Severne Makedonije.

U saopštenju Patrijaršije se navodi da kao naziv ove crkve, ona priznaje Ohridsku, "imajući u vidu da je područje njene nadležnosti u granicama države Severne Makedonije".

Makedonska Pravoslavna crkva u svom saopštenju tvrdi da tom odlukom Patrijaršija nakon višedecenijskog spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije, "otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve".

"To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše medjunarodno ime i status crkve, već je "izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije" i najava da MPC više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava. Kako navodi MPC, slede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

Premijer S.Makedonije pozdravio odluku Vaseljenske patrijaršije

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski sastao se danas s poglavarom Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) Stefanom povodom odluke Vaseljenske patrijaršije da tu crkvu prizna za kanonsku, saopštila je vlada u Skoplju.

U saopštenju se navodi da je Kovačevski ahiepiskopu "čestitao radosnu vest o odluci Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije kojom se Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija prima u evharistijsku zajednicu sa drugim pravoslavnim crkvama".

Premijer je ocenio da je to "istorijska odluka i dugo očekivano viševekovno priznanje postojanja Makedonske pravoslavne crkve, naslednice drevne Ohridske arhiepiskopije".

Tom odlukom Vaseljenske Patrijaršije, istaknuto je na sastanku, "arhijereji MPC-OA, sveštenstvo i monaštvo, kao i pravoslavni vernici u našoj zemlji stiču pravo da učestvuju u liturgijskom jedinstvu sa ostalim pravoslavnim crkve".

Kovačevski je ocenio da je ta odluka doneta uz intenzivnu komunikaciju s Vaseljenskom patrijaršijom u poslednje četiri godine, kojoj su doprineli i predstavnici Vlade Severne Makedonije i podsetio da je još na početku svog mandata uputio pismo patrijarhu Vartolomeju, u kojem je još jednom pozvao da MPC-OA bude primljena u "evharistijsko jedinstvo sa majkom crkvom kao rešenje tog dugotrajnog crkvenog pitanja" - navodi se u sasopštenju vlade u Skoplju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: