Zaracin pred sastanak s Vučićem: Nismo dali rok, ali...

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin koji se danas sastaje s Vučićem, izjavio da Nemačka želi da stvori preduslove za put Srbije u EU.

Izvor: Kosovo online

Utorak, 10.05.2022.

08:35

Zaracin pred sastanak s Vučićem: Nismo dali rok, ali...
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

On je N1 dodaje i da Nemačka želi da se dijalog Beograda i Prištine konačno pokrene, kao i da će preneti Prištini da mora da učini više, govoreći o intenzivnijim posetama nemačkih zvaničnika regionu u poslednje vreme. Takođe, kaže i da ne postoji vremenski okvir za ono što EU očekuje od regiona.

"Merićemo to po delima, nemamo nikakav sat, ja takvu štopericu nisam poneo", izjavio je.

On je kazao i da očekuje od Srbije da iznese jasan stav o sukobu u Ukrajini. "Morate imati jasan stav o ovom ratu i očekujemo da vlada u Srbiji taj narativ jasno iznese, ne samo rečima, nego i delima. To smo videli u glasanju u Savetu bezbednosti UN, a očekujemo i da Srbija uskladi sankcije sa EU", kazao je Zaracin, prenosi Kosovo online.

Prema njegovim rečima "svako ko u Srbiji racionalno razmišlja" ekonomski i politički će više ceniti saradnju sa Nemačkom i EU, nego sa Rusijom i dodaje da vlasti u Srbiji pokušavaju i dalje da sede na dve stolice.

"Pokušavaju da obema stranama daju neka opravdanja...ali, mi očekujemo od politike u Srbiji da nam da znak da je shvatila (koji put treba da izabere)... Smatram da su Nemačka i EU atraktivnije za Srbiju nego rusko carstvo Putinovo", rekao je Zaracin. "Voleo bih da EU i Nemačka odaju utisak da su atraktivni i da će otvorenih ruku prihvatiti proevropsku Srbiju. Mi očekujemo da se vi nama prilagodite, ali istovremeno želimo otvorenost i da vam prenesemo osećaj dobrodošlice. Kod vas ponekad deluje kao da mi nemamo jasan stav. Naravno da razumemo da za Srbiju ovo nije lak put, želimo da zajednički koračamo", naglasio je Zaracin.

Na pitanje zašto se toliko Nemačka trudi oko Srbije on kaže da postoji strateška odluka nemačke koalicione savezne vlade da Zapadni Balkan bude fokus u evropskoj i spoljnoj politici.

"To je odluka od pre nego što je krenuo rat u Ukrajini. A nakon početka rata smo shvatili da ne možemo regionu da okrenemo leđa tek tako", poručio je Saracin i dodao da taj proces nije lak.

Zaracin ocenjuje i da poslednjih godina EU nije pokazala dovoljno odlučnosti da regionu pokaže da ispunjava obećanje, što se pokazalo na primeru Severne Makedonije i Albanije.

"Javni diskurs u Srbiji, takođe, doprineo je lošijim rezultatima u anketama (o podršci pristupanju EU). Imali smo i mi neke grupe u regionu, i sve je to doprinelo ovako lošem ugledu. Moramo da pokažemo da možemo bolje da radimo", naveo je nemački izaslanik.

Na pitanje koji je konkretan cilj ove akcije u regionu, Zaracin kaže da Nemačka želi da stvori preduslove da put u EU za Srbiju i pet država Zapadnog Balkana, da se brže kreću tim putem.

"Mi želimo da Srbija svoj stav pojača kad je u pitanju odnos prema Rusiji, da se sankcije preuzmu barem postepeno, kao i da se dijalog o normalizaciji sa Prištinom konačno pokrene. Ići ću i u Prištinu i reći im da moraju da učine više, preneću obema stranama tu poruku. Jer to jeste važno za budućnost regiona", kaže Zaracin.

On naglašava da vladi u Beogradu nije dat vremenski period kada bi trebalo da ispuni ono što se od nje očekuje.

"Mi ćemo to pratiti, gledati kako da ocenjujemo i nadam se da ćemo iskreno reći šta očekujemo. Merićemo to po delima, ali nemamo nikakav sat koji koristite kada kuvate jaja, ja takvu štopericu nisam poneo. Nemamo nikavu konkretnu vremensku listu sa stavkama koje treba odraditi i sa nekakvim štopericama", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: