Kina vežbala, Tajvan u stanju pripravnosti

Kineske oružane snage izvele su još jednu rundu vojnih vežbi u blizini Tajvana prošle nedelje kako bi poboljšale zajedničke borbene operacije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2022.

08:56

Kina vežbala, Tajvan u stanju pripravnosti
Tanjug/ Chen Jianli/Xinhua via AP

Kako je saopštila je danas Narodnooslobodilačka armija, sredstva mornarice i vazduhoplovstva izvela su vežbe od petka do nedelje na istoku i jugozapadu Tajvana kako bi "dalje testirala i poboljšala zajedničku borbenu sposobnost više službi i naoružanja", prenosi agencija Rojters.

Odgovarajući na pitanja u Parlamentu, ministar spoljnih poslova Tajvana DŽozef Vu rekao je da Kina i dalje predstavlja pretnju.

"Ali mi imamo odlučnost da branimo svoju zemlju", poručio je on.

Tajvanske vazduhoplovne snage su u petak pokušale da upozore 18 kineskih aviona koji su ušli u njihovu zonu protivvazdušne odbrane, saopštilo je ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Tajvan je trenutno u stanju pojačane pripravnosti zbog bojazni da bi Kina mogla da iskoristi sukob u Ukrajini da napravi sličnu vojnu akciju na ostrvu koje smatra svojom teritorijom, iako vlada u Tajpeju nije prijavila nikakve naznake da Peking priprema potencijalni napad, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: