Više od 40 migranata se utopilo kod Zapadne Sahare

Rabat -- U nesreći kod južnog dela Maroka 44 migranta utopila su se kada se prevrnulo njihovo plovilo, saopštila je španska nevladina organizacija Kaminado fronteras.

Izvor: Beta
Podeli

Za sada nema potvrde o ovoj nesreći od marokanskih vlasti.

Prema Heleni Maleno, koja je osnovala tu nevladinu organizaciju, 44 migranata izgubila su život pošto je njihov čamac potonuo kod rta Buždur, u Zapadnoj Sahari. Rekla je da je sedam tela preneto u mrtvačnicu a da je ostale žrtve progutalo more. Brodolom je preživelo 12 migranata i uhašeni su, rekla je ona.

Nije rekla gde je taj brod išao ali brodovi s migrantima koji kreću iz te zone obično idu u pravcu španskih Kanarskih ostrva.

Maroko koji se nalazi na vrhu Zapadne Afrike je tranzitna zemlja za brojne migrante koji pokušavaju da stignu do Evrope sa njegove atlantske ili mediteranske obale.

Prema podacima marokanskog ministarstva unutrašnjih poslova sprečeno je više od 14.700 pokušaja ilegalnih odlazaka i rasturene su 52 mreže krijumčara u Maroku u prvom tromesečju 2022. godine.

Tokom 2021. stradalo je ili nestalo 4.404 migranata tokom njihovog prelaska mora i pokušaja da stignu u Španiju, što je najteži bilans od 2015. godine, navela je NVO Kaminado fronteras.

Prema podacima španskog ministarstva unutrašnjih poslova više od 40.000 migranata, velikim delom iz Maroka, stiglo je 2021. morem u tu zemlju, kao i na Balearska i Kanarska ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu