Premijer strahuje: Rat se širi?

Japanski premijer Fumio Kišida upozorio je danas da bi se invazija kakva se desila u Ukrajini mogla ponoviti u istočnoj Aziji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.05.2022.

18:34

Premijer strahuje: Rat se širi?
Foto: Profimedia

Dodao je da bi se to moglo dogoditi ako vodeće sile ne budu imale jedinstven odgovor i naglasio da se mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu moraju održati.

Kišida je danas, nakon sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Londonu, rekao da je sada trenutak da Grupa sedam najrazvijenijih država (G7) učvrsti svoje jedinstvo, prenosi Rojters.

"Saradnja među zemljama koje dele univerzalne vrednosti postaje sve važnija. Moramo da sarađujemo sa našim saveznicima i da nikada ne dozvolimo jednostrani pokušaj da se promeni status kvo upotrebom sile u Indopacifiku, posebno u istočnoj Aziji", rekao je on.

Kišida je napomenuo da bi istočna Azija sutra mogla postati Ukrajina, navodi britanska agencija.

"Mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu ključni su ne samo za bezbednost Japana, već i za stabilnost međunarodne zajednice. Japan ostaje pri svom stavu da očekuje mirno rešenje kroz dijalog o pitanjima koja se tiču Tajvana i situaciju pažljivo prati iz te perspektive", izjavio je Kišida, koji je u London stigao nakon posete državama jugoistočne Azije.

On je rekao i da G7 mora da pokaže da Moskvi slede posledice za agresiju u Ukrajini i najavio da će još oko 140 pojedinaca biti dodato na listu sankcija, kao i da će Tokio zabranu izvoza proširiti na ruske vojne firme, navodi Rojters.
  • Više o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: