Otkriven cilj Amerike – rat sa Rusijom, pa sa Kinom?

Cilj Sjedinjenih Američkih Država je da se obračunaju sa Rusijom, a zatim i sa Kinom, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"SAD žele da iskoriste trenutak tako što će svoje saveznike vezati za sebe i potopiti Rusiju u ratu sa Ukrajinom. To je njihov cilj – da se obračunaju sa Rusijom, a zatim i sa Kinom", rekao je Lukašenko u intervjuu za agenciju AP.

On je takođe optužio Zapad, posebno Vašington, u potpirivanju sukoba između Rusije i Ukrajine.

Lukašenko smatra da Rusija ne može da izgubi u sukobu u Ukrajini, ali da pri tome Moskvu podržava samo Minsk, dok se "čak 50 država pridružilo udruženim snagama" na ukrajinskoj strani.

Na pitanje novinara da li postoji hipotetička mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u slučaju odugovlačenja vojnih dejstava u Ukrajini, beloruski lider je istakao da je upotreba nuklearnog oružja nedopustiva.

"Apsolutno smatram da je upotreba nuklearnog oružja nedopustiva i zato što je to pored nas. Ne baš ovde, ali ne ni preko okeana, kao Sjedinjene Američke Države. To je uopšte nedopustivo... Može otkinuti Zemljinu kuglu sa orbite i odletećemo u nepoznatom pravcu", rekao je Lukašenko.

Ali, da li Rusija može ili ne može da primeni nuklearno oružje, "to pitanje treba da postavite rukovodstvu Rusije", konstatovao je Lukašenko.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu