Lukašenko: "Ukrajina provocira Rusiju"

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas za AP da njegova zemlja „čini sve da zaustavi rat” i da Ukrajina provocira Rusiju.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 05.05.2022.

11:24

Lukašenko:
EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

"Mi kategorički ne prihvatamo nikakav rat. Činimo sve da sprečimo rat. Iskreno, pregovori između Ukrajine i Rusije su počeli zahvaljujući meni", rekao je Lukašenko.

Ali zašto Ukrajina, na čijoj teritoriji se vodi rat i gde ljudi ginu, nije zainteresovana za te pregovore?“, dodao je on.

On je rekao da je Putinu doneo mapu koja pokazuje gde je trebalo da počne navodni napad na Ukrajinu, ali nije izneo nijedan drugi dokaz koji bi potkrepio njegovu tvrdnju.

Lukašenko objasnio prirodu vojnih vežbi

Ranije ove nedelje, beloruska vojska je najavila vanredne vežbe, što je izazvalo zabrinutost u Ukrajini. Međutim, Lukašenko je danas za AP rekao da vežbe ne predstavljaju pretnju nikome.

"Mi nikome ne pretimo i ne nameravamo nikome da pretimo. Štaviše, to ne možemo da uradimo jer znamo ko je na suprotnoj strani. Nije nam u interesu da podstičemo bilo kakav sukob ovde na Zapadu. Tako da Zapad može mirno da spava", rekao je on.

Podsetimo, Rusija je rasporedila svoje vojne snage na teritoriji Belorusije pod izgovorom vojnih vežbi, a potom ih je 24. februara poslala u Ukrajinu. Lukašenko je javno podržao rusku „specijalnu vojnu operaciju“ i na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom početkom marta rekao da Ukrajina planira da napadne Belorusiju i da je Moskva to sprečila.

Velika Britanija upozorila na razmeštanje trupa

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas da su beloruske kopnene snage primećene kako se razmeštaju iz garnizona na teren zbog vežbi i da je to verovatno deo zimskog ciklusa u zemlji.

Kako se navodi u saopštenju, Rusija tim vežbama želi da "fiksira" ukrajinske snage na severu i spreče ih da se fokusiraju na istok zemlje, prenosi Bi-Bi-Si. Velika Britanija je uvela sankcije Belorusiju, zbog, kako je navela, "omogućavanja invazije" sa svoje teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: