Finski tenkovi ne idu ka Rusiji, već na vojnu vežbu VIDEO

Na ruskim društvenim mrežama pojavili su se navodni snimci pokretanja finske armije ka granici sa Rusijom. Ipak, ta informacija pokazala se netačnom.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2022.

12:30

Finski tenkovi ne idu ka Rusiji, već na vojnu vežbu VIDEO
EPA-EFE/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS/Ilustracija

Snimci, naime, ne prikazuju transport tenkova finske vojske ka granici s Rusijom kako su to preneli mediji, već ka zapadu zemlje, gde je održana ranije planirana vojna vežba.

Šta su činjenice?

Snimak zaista prikazuje finske tenkove koji se transportuju vozom, ali ne prema granici s Rusijom, već prema zapadu zemlje.

Takođe, njihovo prebacivanje nema nikakve veze s ratom u Ukrajini niti je motivisano strahom od ruskog napada. Reč je o ranije zakazanoj godišnjoj vojnoj vežbi, koja se održavala na zapadu zemlje. Ovo su potvrdile i finske oružane snage na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Internetom kruži snimak za koji se tvrdi da prikazuje tenkove koji se prebacuju na granice Finske. Ovo nije istina. Tenkovi su bili transportovani na mehanizovanu vojnu vežbu Arrow 22, koja se održavala u mestima Niinisalo i Säkylä.

Video je snimljen u finskom gradu Tampere, koji se nalazi oko 70 km jugoistočno od Niinisala. Detalji okoline, poput visokih zgrada, železničkih mostova i dimnjaka, koji se mogu videti i na Google map servisu, pokazuju da voz ide na zapad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: