Preminuo prvi predsednik Belorusije

Prvi predsednik nezavisne Belorusije posle odvajanja od Sovjetskog Saveza, Stanislav Šuškevič umro je u 88. godini, saopštila je danas njegova supruga.

Izvor: Beta

Sreda, 04.05.2022.

10:53

Preminuo prvi predsednik Belorusije
EPA/Piotr Polak POLAND OUT

Irina Šuškevič je rekla za rusku agenciju Ria Novosti da je njen suprug umro juče pred ponoć, a informaciju je potvrdila i za beloruske medije. Prema navodima više medija, on je umro od posledica kovida-19 koji je dobio u martu. Njegova supruga je krajem aprila rekla da je njen suprug na aparatima. Supruga je rekla je za Frans pres da se nada da će biti organizovana državna sahrana ali da ih niko nije još kontaktirao.

Predsednici sovjetske Rusije, Belorusije i Ukrajine, Boris Jeljcin, Stanislav Šuškevič i Leonid Kravčuk, su 8. decembra 1991. potpisali sporazum o razlazu ; SSSR-a, čime je njegov poslednji lider Mihail Gorbačov bio primoran na ostavku i time potpisao kraj sovjetske ere. Medjutim već 1994. Šuškeviča su poslanici primorali da napusti funkciju, pošto je zajedno sa drugim visokim zvaničnicima bio optužen za korupciju u izveštaju tadašnjeg vodje parlamentarne komisije protiv korupcije, Aleksandra Lukašenka. Nekoliko meseci kasnije Lukašenko je pobedio na izborima Šuškeviča i druge predsedničke kandidate.

Skoro 30 godina kasnije Lukašenko je i dalje na vlasti, na čelu autoritarnog režima čijim polugama upravlja. ; Šuškevič je do 2018. vodio opozicionu Socijal-demokratsku partiju. On je 2012, posle protestnog pokreta ukazao da su mu beloruske vlasti zabranile izlazak iz zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: