Nova optužnica protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija

Kancelarija specijalizovanog tužioca predala je Specijalnom sudu za zločine OVK novu, izmenjenu optužnicu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/VALDRIN XHEMAJ
EPA/VALDRIN XHEMAJ

I to protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, prenosi Gazeta ekpsres.

Tužilac Džek Smit je u novu optužnicu, koja je Specijalnom sudu predata u petak, uvrstio i nekoliko zločina u Suvoj Reci i Gnjilanu, za koje se terete bivši politički i vojni lideri OVK, a nova optužnica je manje poverljiva i ima manje uređenih delova, prenosi Gazeta, pozivajući se na pisanje prištinskog portala Paparaci.

Kao i u prethodno podignutoj optužnici, i u novoj, izmenjenoj optužnici, Tužilaštvo tereti Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija za ubistvo, mučenje, nehumano postupanje i protivzakonita hapšenja.

"Pripadnici OVK lišili su slobode najmanje 12 osoba bez odgovarajućeg postupka, držeći ih zatočene na lokacijama kao što su Budakovo i Semetište, u različito vreme između 4. jula 1998. i 29. aprila 1999. Dana 4. jula, jedna osoba se vozila u kamionet kada su je tri muškarca zaustavili, koji su nosili crne uniforme i nosile automatske puške. Treća osoba u uniformi je stigla i stala ispred raketnog bacača. Stavili su ih u gepek vozila i odvezli u kuću u Budakovu. Ova trojica su smeštena u podrum i potom pretučena", piše u novom delu optužnice, kako prenosi Kosovo onlajn.

Izmenjena verzija optužnice uključuje i ubistva koja su navodno počinjena u Budakovu i Semetištu. Tela zatočenika pronađena su oko 23. avgusta 1998. godine, sa tragovima oružja koje je pripadalo toj osobi i time "dokazana njihova namera da ih ubiju, odnosno da im namerno nanesu povrede", prenosi Gazeta expres koja se poziva na sajt Paparaci.com.

U domu učenika u Gnjilanu u nekim slučajevima, prema optužnici su počinjeni slični zločini, za koje Tužilaštvo smatra odgovornim Tačija i ostale.

Bivši lideri OVK optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Optužnica tereti Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija za niz zločina koji su počinjeni u nekoliko zatočeničkih centara tokom 1998-1999. Specijalizovano tužilaštvo ih tereti da su bili ili su trebali da znaju za ove zločine.

Oni se od novembra 2020. godine nalaze u pritvoru Specijalnog suda, navodi Kosovo onlajn. Na sajtu Specijalizovanih veća sa sedištem u Hagu je u petak objavljeno da je izmenjena optuznica u ovom slučaju, dostavljena stranama kao poverljiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.