"Zelenski ima jevrejske krvi; verujem da je i Hitler imao"; Reakcija: "Neoprostivo, sramno"

U intervjuu za italijansku televiziju, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nikad oštrije kritikovao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Izvor: Beta, index.hr

Ponedeljak, 02.05.2022.

08:31

EPA-EFE/KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

Lavrov je rekao da "činjenica da je (Zelenski) Jevrejin ne poriče nacističke elemente u njegovoj zemlji".

"Verujem da je i Adolf Hitler imao jevrejske krvi u sebi", dodao je Lavrov.

"Zelenski može da se zalaže za mir ako prestane da izdaje naređenja svojim nacističkim snagama koja su na granici zločina", dodao je ruski ministar spoljnih poslova.

Reakcija Izraela: "Neoprostivo, sramno, istorijska greška"

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid kritikovao je danas šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova što je uporedio predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog sa Adolfom Hitlerom i označio tu izjavu kao "neoprostivu, sramnu i istorijsku grešku".

Lapid je rekao da očekuje izvinjenje i najavio da će pozvati ambasadora Rusije u Tel Avivu da izrazi protest, preneli su izraelski mediji.

"Reći da je Hitler bio Jevrejin je kao da se kaže da su se Jevreji sami ubijali. Nacisti su progonili Jevreje, samo su nacisti bili nacisti i samo su nacisti pokrenuli sistematsko uništenje jevrejskog naroda", rekao je Lapid.

Dani Dajan, predsedavajući Memorijalnog centra Holokausta, Jad Vašem, u Jerusalimu, je takođe kritikovao izjave Lavrova, označivši ih "opasnim i za svaku osudu" i ocenivši da je Lavrov "pretvorio žrtve u zločince, na osnovi potpuno lažne tvrdnje da je Hitler bio jevrejskog porekla".

On je rekao i da se protivi što se Ukrajinci nazivaju nacistima jer "to iskrivljuje termin i nanosi štetu žrtvama nacizma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: