Palestinski napadači ubili izraelskog čuvara – napetost raste

Palestinski napadači ubili su kasno sinoć izraelskog čuvara na ulazu u jevrejsko naselje na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je izraelska vojska.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2022.

09:59

Palestinski napadači ubili izraelskog čuvara – napetost raste
Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Taj najnoviji napad mogao bi još više pojačati napetost izmedju dva naroda koja raste u protekla dva meseca.

Izraelska vojska je rano jutros rekla da su napadači došli pred ulaz u jevrejsko naselje Ariel i pucali na čuvara, a potom pobegli i da je organizovana potera na Zapadnoj obali. U odvojenom incidentu izraelski vojnici su ubili jednog 27-godišnjeg Palestinca tokom sukoba u selu Azun (Azoun) kraj grada Kalkilije (Qalqiliya) rano jutros, reklo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

U nizu napada Palestinaca i izraelskih Arapa u Izraelu i na Zapadnoj obali ubijeno je 15 ljudi u protekla dva meseca. Najmanje 27 Palestinaca ubile su za to vreme izraelske bezbednosne snage.

Najnoviji napad pohvalio je islamski ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, ali nije preuzeo odgovornost.

"Ova operacija dokazuje da revolucija besni širom Zapadne obale. To je praktična primena objave našeg naroda da je Jerusalim crvena linija", rekao je portparol Hamasa Hazem Kasem (Qassem).

Napetost je pojačana ovog meseca na svetilištu u Jerusalimu i palestinski demonstranti su se svakodnevno sukobljavali s izraelskim policajcima.

Tamo se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu i desetine hiljada Palestinaca dolazi da se moli u njoj za vreme svetog meseca posta Ramazana.

Mesto na kome je Al Aksa Jevreji zovu Brdo hrama i ono je najsvetije u judaizmu.

Pošto se jevrejski praznik Pesah poklopio sa Ramazanom jevrejski vernici su se molili na Zidu plača ispod Brda hrama, a jevrejski nacionalisti i ultradesničari su posećivali to svetlište u pratnji policajaca što Palestinci smatraju provokacijom i pokušajem da se preuzme kontrola nad svetilištem.

Izraelske vlasti optužuju Hamas da podstiče nasilje i tvrde da bezbednosne snage moraju da intervenišu da zaustave palestinske demonstrante koji bacaju kamenice.

Posete Jevreja su zaustavljene prošle nedelje tokom poslednjih deset dana Ramazana koji se završava ovog vikenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: