Dojave o bombama u 22 beogradske škole; Oglasilo se Ministarstvo prosvete FOTO

U više srednjih škola u Beogradu primljene su dojave o bombama, a policijskom proverom utvrđeno je da je u osam škola reč o lažnim dojavama.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/Budimir Jevtic
Shutterstock/Budimir Jevtic

Najpre je dojavu o bombi primila Medicinska škola na Zvezdari oko 7 sati i 10 minuta, a policijske ekipe su nakon provere ustanovile da je bila lažna dojava.

U međuvremenu se pojavila vest da je postavljena bomba i u 14. beogradskoj gimnaziji na Vračaru, gde su učenici i osoblje napustili zgradu, piše Kurir.

Povodom jutrošnje dojave o bombi, direktorka Četrnaeste gimnazije u Beogradu Marija Miletić za Danas ističe da su, prema informacijama policije, cirkularni imejl sa dojavom o postavljenoj bombi dobile 22 škole.

Marija Miletić kaže da je imejl sa porukom da je postavljena bomba u školi stigao jutros u 5:30, a da su za njega saznali tokom prvog časa, nakon čega je škola evakuisana.

Ona dodaje da su učenici i zaposleni trenutno u dvorištu, a da školu pregleda policija.

"Shodno tome kad će se završiti pregledanje zavisiće naš povratak na nastavu. Popodnevna smena će ići normalno", izjavila je Marija Miletić za „Danas“.

U Medicinskoj školi Zvezdara jutros oko pola 8 nepoznata osoba je javila da je u školi bomba, istragom je utvrđeno da je dojava bila lažna.

Prvi koji je došao u smenu od profesora pročitao je u mejlu dojavu o bombi, obavestio je direktora i odmah su pozvali policiju. Zaposlenima i učenicima je rečeno da napuste kako zgradu tako i školsko dvorište.

"U pola osam su samo došli i rekli nam da izađemo iz škole. I direktorka nam je samo rekla da se odmaknemo u slučaju da se desi nešto da ne budemo blizu. Prvo su došla dva policajca u automobilu, i sada još dva u kombiju. Svi stojimo ispred škole", piše na Instagramu na stanici "Serbia live Beograd".

U MUP-u je potvrđeno da je obrada podataka u toku, i da će se uskoro znati više.

Kako je RTS-u nezvanično potvrđeno, lažne dojave o bombama primljene su u: Medicinskoj školi Zvezdara, Sedmoj beogradskoj gimnaziji na Zvezdari, Petoj ekonomskoj školi u Rakovici, Mašinskoj školi "Radoje Dakić" Rakovica, Muzičkoj školi "Davorin Jenko" u Rakovici, Srednjoj školi za decu sa posebnim potrebama Rakovica, Prvoj beogradskoj gimnaziji Stari grad i u Građevinskoj školi Beograd na Zvezdari.

Policija je primila i dojavu o bombi u Ugostiteljskoj školi na Zelenom vencu, a u toku je provera.

Ministar: Slično kao u Crnoj Gori

Cirkularni mejl o podmetnutoj bombi dobilo je dvadesetak srednjih škola i gimnazija u Beogradu, o čemu su odmah obavešteni MUP i BIA.

Učenici i zaposleni su evakuisani na sigurno, dok policija i njene stručne službe ne provere navode.

"Slična situacija desila se pre nekoliko dana u susednoj Crnoj Gori. Naša policija će najpre ispitati pretnje, a deca i zaposleni neće biti vraćeni u učionice dok policija ne potvrdi da je sigurno, što je prioritet", rekao je prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ekipe MUP-a su na terenu, a učenici i zaposleni se sukcesivno vraćaju na nastavu nakon potvrde o bezbednosti. Policija je do sada intervenisala u školama na teritoriji gradskih opština Rakovica i Zvezdara i ustanovila da su dojave lažne, dok su provere u ostalim školama u toku.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će obaveštavati javnost o razvoju situacije.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana u 41 osnovnoj školi u Crnoj Gori prijavljena je dojava o bombi, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu