Srpski princ abdicirao; Sva prava prenosi na brata Filipa FOTO

Princ Petar Karađorđević saopštio je danas da je potpisao odluku o abdikaciji kojom se odriče svih prava prerogativa koja mu pripadaju po osnovu prvorodstva.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2022.

13:42

Srpski princ abdicirao; Sva prava prenosi na brata Filipa FOTO
Foto: Profimedia/ Srdjan Ilic/PIXSELL /ABACAPRESS.COM

Prenosi ih na sledećeg po starešinstvu rođenja, njegovog brata kraljevića Filipa.

Princ Petar, najstariji sin princa Aleksandra Karađorđevića i unuk kralja Jugoslavije Petra Drugog Karađorđevića, odluku o abdikaciji, kako je naveo u saopštenju, potpisao je juče u palati Svetog Andreja u Sevilji, u prisustvu svedoka, kako naglašava, svestan da se tim činom odriče svih prava za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze.

"Ne odričem se prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana Kraljevskog Doma, titule Kraljevića i svih drugih prava i obaveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice", naveo je princ Petar, čija je odluka o abdikaciji stupila na snagu po potpisivanju.

Potpisivanju su svedočili njegova majka princeza Marija da Glorija od Orleana i Bregance i vojvotkinja od Segrorbe, njegov očuh Ignacio, vojvoda od Segorbe, sa, kako je saopšteno, blagoslovom patrijarha srpskog Porfirija, jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog arhangela Mihaila u Palmi na ostrvu Majorka, princ-naslednik Filip, princeza Danica, sestra Soul, grofica od Ampurijasa, Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća, kancelar ordena i herald Doma Karađorđevog i Nikola Stanković, šef kabineta princa-naslednika.

O svojoj, kako ističe, nepokolebljivoj odluci zvanično je obavestio i oca i starešinu Kraljevskog doma princa Aleksandra i patrijarha srpskog Porfirija.

Smatra da je u interesu dinastije da princ-naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji među svojim narodom. U tom smislu, ukazuje da je njegov brat princ Filip svoj i život svoje porodice vezao za Srbiju, u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik princa Filipa kraljević Stefan.

Princ Petar navodi i da svoj život, kao i do sada, nastavlja u Sevilji.

Prvi put u Srbiji 1991. godine

Foto: Profimedia
Princ Filip Karađorđević je drugi sin princa Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, unuk kralja Petra II i sin kralja Aleksandra. Kršteni kumovi su mu španska kraljica Sofija, grčki kralj Konstantin II i princeza Ana od Burbona Dve Sicilije, vojvotkinja od Kalabrije, rođena kao princeza od Orleana.

Živeo je u Virdžiniji do 1984. godine, školovao se u Velikoj Britaniji, a u školskoj 2003/04. učestvovao je u programu razmene studenata na španskom Univerzitetu u Madridu.

Srbiju je prvi put posetio 1991. godine, a sa porodicom se nastanio u Belom dvoru u Beogradu 17. jula 2001. godine.

Venčao se sa dugogodišnjom devojkom Danicom Marinković 2017. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, a činodejstvovao je blaženopočivši patrijarh Irinej.

Prvog sina – princa Stefana Karađorđevića, princ Filip i princeza Danica dobili su 25. februara 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: