Putin otkrio: "Lično sam čitao dokumenta o Kosovu"; "Tragično"

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je konferenciju za štampu u Moskvi nakon sastanka s glavnim sekretarem UN-a Antoniom Guterešom.

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2022.

19:25

Putin otkrio:
Foto: Profimedia

Putin je rekao da će se pregovori s Ukrajinom nastaviti u onlajn formatu, i izrazio nadu da će izazvati "pozitivan rezultat".

Komentarišući trenutnu situaciju u Mariupolju, koju je opisao kao "komplikovanu i tragičnu", rekao je ruske snage više ne spovode nikakve vojne operacije u tom gradu.

Kako je naveo, ruska vojska je u kontaktu sa onima koji sede u tamnicama "Azovstala".

Putin je na konferenciji izneo i svoje opravdanje za trenutnu situaciju u Ukrajini.

Guterešu je rekao da i dalje očekuje i da se nada da će postići dogovor diplomatskm putem.

Putin je dodao da je na nedavnim pregovorima u Istanbulu postignut veliki napredak, ali je sugerisao da je taj napredak propao nakon izveštaja o masakrima civila u ukrajinskom gradu Buči.

Te izvještaje je nazvao "provokacijama", pa dodao da "ruska vojska nije imala nikakve veze s tim".

"Veoma sam dobro upoznat, lično sam čitao dokumenta o Kosovu"

Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale su nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda o Kosovu, saopštio je ruski lider Vladimir Putin na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

"Veoma sam dobro upoznat, lično sam čitao dokumenta Međunarodnog suda UN o Kosovu. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda gde piše da prilikom realizacije prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu od centralnih vlasti da proglasi svoj suverenitet. To je rečeno u vezi Kosova i to je odluka međunarodnog suda. Tu odluku su svi podržali. Lično sam čitao sve te komentare organa SAD, evropskih zemalja, svi su to podržali. Ako je to tako, onda DNR i LNR imaju isto pravo da proglase svoj suverenitet, ne obraćajući se centralnim organima vlasti Ukrajine, jer je presedan napravljen", rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da je Rusija bila primorana da prizna nezavisnost DNR i LNR kako bi zaustavila genocid koji je Kijev sprovodio nad lokalnim stanovništvom.

To se dogodilo nakon što je Ukrajina saopštila da neće sprovoditi Minske sporazume.

"Još jednom ponavljam: to je bila iznuđena mera kako bi okončali stradanja ljudi koji žive na tim teritorijama. Nažalost, naše kolege na Zapadu to radije nisu primećivale", istakao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: