"Primenićemo ono što smo naučili u Ukrajini"

Rat u Ukrajini nekome je postao uzor.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/DAVID CHANG
EPA-EFE/DAVID CHANG

"Napala nas je Kina"; "A ne, nije"

Tajvan će primeniti ono što je njegova vojska naučila posmatrajući sukob u Ukrajini u predstojećim vojnim vežbama koje imaju za cilj uvežbavanje borbe protiv eventualnog kineskog napada, saopštili su danas zvaničnici u Tajpeju.

Saopšteno je da će ovogodišnje vežbe na Tajvanu biti podeljene na dva dela, jedan u maju i drugi u julu, prenosi Rojters.

Majski deo bi delimično bio taktičko razmatranje, zasnovano na, kako je navedeno, „različitim mogućim akcijama Komunističke partije Kine u vezi sa invazijom na Tajvan, pri čemu će se uzeti u obzir pouke rusko-ukrajinskog rata“, navodi se u saopštenju.

U julu će se održati petodnevne vežbe koje će uključiti vojnike i upotrebu bojeve municije. Vežba će se fokusirati na napad na neprijatelja na moru, očuvanje borbenih snaga i „integraciju ukupnih snaga celog naroda radi podrške vojnim operacijama“, što se odnosi na reforme civilne odbrane i rezervista koje imaju za cilj da poboljšaju sposobnost Tajvana da vodi rat sa Kinom, navodi Rojters.

Tajpej je podigao nivo vojne pripravnosti od početka sukoba u Ukrajini, jer je zabrinut da bi Peking, vodjen primerom Moskve, mogao na sličan način da reaguje na ostrvu, iako nema znakova da će se to dogoditi.

O načinima na koje se Tajvan može odbraniti od eventualnog napada Kine naširoko se raspravljalo, a na tu temu su održane i konsultacije sa Sjedinjenim Američkim Državama, navodi Rojters.

Zvaničnici Tajpeja vide mnoge paralele između rata u Ukrajini i situacije u kojoj bi Tajvan mogao da se nađe, ali i ukazuju i na velike razlike, kao što su geografske, npr. Tajvanski moreuz, prirodna prepreka koja bi Kini otežala rasporedjivanje kopnenih trupa.

Kina je odbacila svako poređenje između Ukrajine i Tajvana i saopštila da je Tajvan deo Kine, a ne nezavisna država, prenosi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 517 idi na stranu