Kim Džong Un spreman

Lider Severne Koreje Kim Džong Un saopštio je nameru da "osnaži i razvije" nuklearno naoružanje svoje zemlje, javili su danas severnokorejski državni mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

"Nastavićemo da preduzimamo korake za jačanje i razvoj nuklearnih sposobnosti naše zemlje ubrzanim tempom", rekao je Kim Džong Un tokom govora na vojnoj paradi u Pjongjangu.

Agencija KCNA je javila da je severnokorejski lider održao govor na Trgu Kim Il Sung povodom 90. godišnjice Korejske narodne armije.

Kim Džong Un je rekao da je nuklearno oružje "simbol nacionalne moći" i da ga treba diversifikovati.

"S obzirom na turbulentan politički i vojni kontekst i razne krize koje dolaze... mi ćemo dodatno povećati naše snage najbržim mogućim tempom", dodao je lider Severne Koreje.

On je dodao da iako nuklearno oružje Severne Koreje prvenstveno služi da odvraća, ono bi moglo da bude rasporedjeno u slučaju da su "fundamentalni interesi" Severne Koreje ugroženi.

Novinska agencija KCNA javila je da je balistička interkontinentalna raketa Hvasong-17, za koju Severna Koreja tvrdi da je uspešno testirala 24. marta, bila prikazana na paradi.

"Gledaoci su radosno uzvikivali, veoma uzbudjeni što vide džinovsku interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17 koja se vinula u nebo 24. marta da bi svetu demonstrirala apsolutnu moć Severne Koreje", navodi KCNA.

Najveća interkontinentalna balistička raketa

Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja je u ponedeljak održala dugo očekivanu vojnu paradu, rekao je južnokorejski vojni izvor, obeležavajući godišnjicu osnivanja svoje vojske prikazom za koji se očekuje da će uključiti najnovije oružje te zemlje sa nuklearnim naoružanjem.

Na paradi je predstavljena i najveća interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17, koja je prvi put probno ispaljena prošlog meseca.

Inače, na korejskom poluostrvu se napetost znatn pogoršala proteklih nedelja nakon što je Severna Koreja testirala dve balističke rakete 26. februara i 4. marta, povezane s novim ICBM sistemom koji ta zemlja razvija i otkako je prošle nedelje provela potpuni ICBM test, prvi nakon 2017. godine.

Napetosti bi mogle da se pojačaju, s obzirom na to da sledećeg meseca na dužnost stupa izabrani južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol, koji je u prošlosti govorio da su preventivni napadi možda jedini način suprotstavljanja severnokorejskim novim hipersoničnim raketama.

Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 517 idi na stranu